Dün gece AK Parti'nin HDP'yi Meclis dışında bırakmak amacıyla getirdiği Anayasa değişikliği teklifinin tüm maddelerinin görüşülmesinin gizli oylamada 348 oyla kabul edilmesinin ardından iki maddeden oluşan teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi.

Dokunulmazlık teklifinin 1. maddesi üzerinde yapılan görüşmelerden sonra yapılan oylamada 350 'evet' oyuyla kabul edildi. Bu oylamadan önce bir konuşma yapan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, tartışılan teklifin Anayasa değişikliği olmadığını, "dokunulmazlıkların kaldırılması" adı altında bir darbenin hayata geçirildiğini söyledi.

Ardından dokunulmazlık teklifinin 2. maddesi üzerinde görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin ardından yapılan oylamada da 357 'evet' oyu çıkarak kabul edildi. İkinci madde üzerine yapılan konuşmalarda HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş bir konuşma yaptı. Beştaş, teklifi ilişkin Anayasa'ya aykırılık boyutunun çok tartışıldığı belirterek, bu teklifin "dokunulmazlıkların tümünü kaldıralım" gerekçesinin hiçbir karşılığının olmadığının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.

HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Mithat Sancar'ın dün gece yaptıkları konuşmalar şöyle:

SANCAR: GEÇİCİ MADDE İLE SAVUNMA HAKKI GASP EDİLİYOR

"Geçmişe dönük bu düzenleme ile kazanılmış hakkın gaspını tercih ettiniz. Fezlekesi olan her milletvekili ayrı ayrı savunma hakkına sahip olur. Her milletvekilinin bu kurul önünde kendini savunma hakkı vardır. Bu hakkı geçici madde yöntemi ile gasp ettiniz. Geçici madde yöntemine darbeciler tercih ettiği bir yöntemdir. Yapmakta olduğunuz şey zaten darbe teşebbüsüdür. Meclis'te HDP'yi tasfiye etmek, Meclis'i devre dışı bırakmak, darbecilerin de yaptığı budur." 

'30 YIL HUKUK HOCALIĞI YAPTIM BÖYLE FELAKET İDDİANAME GÖRMEDİM' 

"Ben 30 yıl hukuk hocalığı yaptım, pek çok iddianame inceledim fakat gerçekten bu dönemde gördüğüm iddianameler kadar felaket, feci iddianame görmedim. Kendimle ilgili hazırlanan iddianameye aklım ermiyor. Diyorum ki bu fezlekeleri hazırlayan, iddianameleri hazırlayan savcılar içinde benim bir nebze emeğim olanlara bu emeği helal etmiyorum. Başkana, krala itaat için hukuku bu kadar rezil duruma düşürmeyi, emeklerimi sizlere bunun için helal etmiyorum." 

'KORKUDAN KURTULMAK İÇİN HDP GÜNAH KEÇİSİ YAPILIYOR' 

"Bizim korktuğumuzdan söz ediyorsunuz ama en büyük korkunun sizlerde olduğu belli. İşlenmiş o kadar çok suç var ki hangilerini sayalım? Suriye savaşında rolünüzü mü sayalım, yolsuzluk iddialarını mı sayalım? Hangi birini sayalım? 'En büyük suçlar, gerekli olanı değil, fazla olanı elde etmek için işlenir' diyor bir düşünür. 'Bir alyanstan başka bir varlığım yok, bundan fazlası gelirse bilin ki haram yemişim.' diyen bir muhterem beyin burada tekrar değerlendirilmesini sizlere bırakıyorum. Eğer çok fazla haram yenmemişse bu varlıklar nasıl oluşmuştur? Peki, Suriye savaşında üstünü örtemediğiniz suçlar? Demek ki iktidarın fazlasını istediniz, malın, mülkün, varlığın fazlasını istediniz, onun için çok suç işlediniz. Korkan biz değiliz, korkan sizlersiniz. 

"Bu korkuyu atlatmak için, korkudan kurtulmak için bizleri günah keçisi hâline getirmek istiyorsunuz. Oysa bizlerin bir korkusu yok, bunu biliyorsunuz. Kaç partimiz kapatıldı bugüne kadar? Milletvekillerimizden kaçı hapsedildi, hatta katledildi, kaç tane parti görevlimiz katledildi? HDP'de siyaset yapmaya karar veren bir kişinin herhangi bir şekilde bunlardan korkması düşünülemez, söz konusu olamaz. Aslolan, sizlerin korkusudur. Sizler bu korkuyu atlatmak için, bu korkudan kurtulmak için başkanlık sistemini getirmeye çalışıyorsunuz ve bunu getirmek için de durmadan yeni suçlar işliyorsunuz. Bu yeni suçların üstünü örtmek için de güya bizi günah keçisi olarak seçiyorsunuz. Boşunadır bunlar. Boşuna uğraşıyorsunuz."

BEŞTAŞ: ORTADA BİR SENARYO VAR; ASLA FİGÜRAN OLMAYACAĞIZ

"Dokunulmazlık kaos siyasetinden beslenenler için bir propaganda malzemesine dönüştü. Biz dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı değiliz. Önerimiz ortada, hepimiz, dilekçe verdik ve bunun arkasındayız ama biz sizin inşa ettiğiniz yargıya güvenmiyoruz. Çünkü, milletvekillerinin halka hizmet, halkı temsil etme görevi uygulanacak tedbirlerin yasama süresince uygulanmamasını gerektirir ve bu konuda teklifimiz çok açıktır. Yargıtayın ilgili dairesinde tek tek yargılanmak üzere bu dokunulmazlık teklifimiz de tekrar yinelediğimizi ve bu konuda hiçbir olumlu yanıt almadığımızın da altını çizmek isteriz.

"Ortada bir senaryo var. Yazan, yöneten, oynayan, her şeyi yapan bir parti var ve buna da diyorlar ki: ‘Bu senaryoya siz de figüran olun.’ Asla olmayacağız. Dünyanın en soğuk olduğu zaman dilimi, güneşin doğmak üzere olduğu zamandır; en karanlık zaman, aydınlığın gelmek üzere olduğu zamanlardır. Hegel'in de dediği gibi ‘Minerva'nın baykuşu ancak alacakaranlıkta ötmeye başlar."

'HALKIN BİR FİSKESİYLE YIKILIRSINIZ, FELEĞİNİZ ŞAŞAR'

"Bizi Meclisten atmaya çalışıyorsunuz ama bu bizi güçsüz kılmıyor aksine her zamankinden daha güçlüyüz. Gelecek olan aydınlık günlerin habercisiyiz biz. Korkması gereken asla bizler değiliz, sizlersiniz. Zaten korkmasaydınız, önünüzde engel olarak görmeseydiniz aylardır kara propaganda yapmazdınız. Korku ve şiddet ortamından kaynaklanan güç gösterileriniz sizi güçlü kılmıyor, bunu böyle bilin. Halkın bir fiskesiyle öyle bir yıkılırsınız ki feleğiniz şaşar. Tarih bunun örnekleriyle doludur."

'YÜZÜMÜZDE ASLA BİR KORKU İFADESİ GÖRMEYECEKSİNİZ'

"Bugün bizim Meclis’ten atılmamızı oyluyorsunuz. 1994'te attınız, daha güçlü geldik. Bizi atarsanız, emin olun, çok daha büyük bir güçle bu Meclise geleceğiz, bundan hiçbir kuşkunuz olmasın. Hesap verecek olan biz değil, sizsiniz. Bizim gözümüzde ve yüzümüzde asla bir korku ifadesi görmeyeceksiniz çünkü biz yaptıklarımızın haklılığına sonuna kadar inanıyor ve bu davayı sonuna kadar savunacağız. 

"Menderesleri, Deniz Gezmişleri anarken verilen oyları da tartışıyoruz.Bugün düşünmek zamanı diyorum."

Birinci tur görüşmeleri 348 'evet' oyuyla kabul edilmesinin ardından anayasa değişikliğinin oylanacağı ikinci tur görüşmeleri için Genel Kurul 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da toplanacak.