HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Silivri Cezaevi'nde özel alanlar dahil yaşam alanlarının kamera ile izlenmesini Adalet Bakanı'na sordu.

Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Beştaş, "30 Ocak 2017 tarihinden bu yana hukuka, Anayasa’ya, temsil hakkına aykırı, AYM ve AİHM kararlarına aykırı bir şekilde Silivri Cezaevi’nde tutuluyorum. Üçüncü değişiklik sonucu halen 9. Bölüm B01-02 No’lu odada Hakkâri Milletvekili Selma Irmak ile birlikte kalmaktayız. Kaldığımız odanın üst katı yatakhane, alt katı ise gündüz yaşam alanı olarak kullanılan bölümdür. Havalandırmaya ise alt kattan kapı ile çıkılmaktadır. Havalandırmanın üst köşesinde bir adet kamera bulunmaktadır.

Söz konusu kamera monte edildiği yer itibariyle banyo, yatakhane ve alt katı görecek şekilde takılmıştır. Defalarca cezaevi idaresine kameranın sökülmesi ve hangi hukuki dayanakla özel alanlar dahil yaşam alanlarının izlendiği yönündeki soru ve talebimize yazılı şekilde yanıt verilmemiştir. Sözlü olarak verilen cevap ise kameraların Adalet Bakanlığı’nın talimatı ile takıldığı yönündedir.

Tespit ettiğimiz kadarıyla farklı cezaevlerinde ve Silivri’de de kameraların sadece havalandırma değil, yatakhane ve ortak alanda da kamera ile izlemenin mevcut olduğu yönündedir." ifadelerini kullandı.

Beştaş, Adalet bakanı Bozdağ'a şu soruları sordu:

1- Bakanlığınızın cezaevlerinde kamera ile tutuklu ve hükümlülerin izlenmesi konusunda bir kararı var mıdır? Var ise karar ne zaman alınmış ve uygulamaya konulmuştur?

2- Kararınız yoksa cezaevlerinde kamera ile tutuklu ve hükümlülerin izlenmesi bilginiz dâhilinde midir?

3- Kamera ile izleme uygulamasının temel hak ve özgürlüklere doğrudan müdahale olduğunu düşünüyor musunuz?

4- Ceza İnfaz Kanunu’nun 115. Maddesindeki düzenlemeye aykırı, kamera ile izlemenin yasadışı olduğu konusunda ne düşünüyorsunuz?

5- Türkiye’de kaç cezaevinde kamera ile yaşamın izlenmesi söz konusudur? Bu cezaevleri hangileridir?

6- Hukuka, taraf olduğunuz ulusalüstü sözleşmelere ve içtihatlara uymayı düşünüyor musunuz?