Gezi Parkı direnişi sırasında evden ekmek almak için çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan için anma etkinliği düzenleniyor. İlk olarak Elvan için Okmeydanı Cemevi'nde yemek verildi.

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, "Bugün Berkin'imizin yıl yemeği var. Ondan sonra da örf adetlerimize göre mezarına gitmeyi düşünüyoruz" dedi.

Bugün ülkede adaletin olmadığını söyleyen Sami Elvan, "Hala Berkin'in katillerinin ortada olmadığını görüyoruz. Hala Berkin'in katilleri hayatlarını devam ettiriyor. Ama bizim çocuğumuz ortada yok. Herkesin bu davanın peşinde olmasını istiyorum" diye konuştu.

Okmeydanı Cemevi'nde düzenlenen anma törenine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş'la birlikte katıldı. Elvan ailesine başsağlığı dileyen Demirtaş basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da anmaya katıldı.

YASA ELEŞTİRİSİ

Berkin Elvan'ın şahsında bu ülkede katledilen bütün çocukları minnetle, rahmetle andığını söyleyen Demirtaş," 12 yıllık AKP iktidarı döneminde yüzlerce çocuk, sokaklarda katledildi. Bunların bir tanesiyle alakalı olarak bu ülkenin Başbakanı ya da Cumhurbaşkanı üzüntü ifade eden cümle kurmadı, kuramadı. Sokakta bu kadar büyük bir güvenlik gücü terörü hali hazırda uygulanırken, soruşturulmamış yüzlerce faili belli cinayet ortada dururken hükümet bununla yetinmiyor. O nedenle yeni bir güvenlik yasa paketini parlamentodan geçirmeye çalışıyor. Bu ülkenin Başbakanı, Cumhurbaşkanı hiç sıkılmadan halka yalan ifadelerle,' efendim, bu yasaya ihtiyacımız var' diyebiliyor. Bu yasa yokken geçtiğimiz 12 yılda yüzlerce kişiyi katlettiniz. Bu yasa da üstüne gelirse, Allah korusun herhalde katledilen insan sayısı binleri bulacak" diye konuştu.

Berkin'in intikamını almak gibi bir yaklaşım olmaması gerektiğini söyleyen Demirtaş , "Ama Berkin gibi evlatlarımızın böyle aleni katliamlarını durdurmak için de bu ülkede hukuku, kurumsallaşmış bir demokrasiyi hakim kılmamız lazım. Bizim arkasına sığınacağımız kavram, intikam değil, hukuk çerçevesinde hesap sormak olmalıdır. Bu hesabı da Türkiye'nin ilericileri, demokratları sorabilir ancak" dedi.

PANSUMANLA OLMAZ

Güvenlik paketinin geri çekilmesiyle ilgili taleplerini hatırlatan bir gazeteciye de yanıt veren Demirtaş," Biz paket tümden geri çekilmedikçe orda bir değişiklik oldu falan demeyeceğiz. Geri çekilecek. Komisyona gelecek. Komisyonda 4 grup oturup birlikte tartışırlar. Paketin pansumanla düzelecek bir tarafı yok. Paket deveye benziyor. Sormuşlar ya 'boynun neden eğri', ona benziyor. Neresini düzelteceğiz bu paketin?" dedi.

Demirtaş bir soru üzerine izleme komisyonu konusunda bir gelişme olmadığını da sözlerine ekledi. Bazı isimlere adaylık teklifi götürdükleri şeklindeki bir soruya da Demirtaş, "Kişilere özel bir istemle gitmedik. Toplumun vicdanı olacak isimleri belirledik" yanıtını verdi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Adalet olmadan demokrasi de olmaz barış da olmaz" diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da "Berkin'in katilleri bir yıldır ortada yok. Ama biz katili biliyoruz. Katil Berkin'in annesini meydanlarda yuhalatanlardır" şeklinde konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da siyaset insanların hayatı güzelleştirmek için yapılmalı. 12 yıldır siyaset insanların hayatını kabusa çeviriyor. Berkinlerin yaşaması için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

‘GEÇEN SÜRE GÖREVİ SUİSTİMALDİR’

Elvan ailesinin avukatı Selçuk Kozağaçlı, “Anmanın anlamı aynı zamanda katillerin peşinde olduğumuzu gösteriyor. Katillerin fotoğrafları elimizdeyken isimleri bile bu süre içerisinde bize verilmiyorsa, anmalarımızın sadece vicdanlarımızı tatmin eden anmalar olamayacağının bilinmesi gerekiyor” dedi.

Kozağaçlı, “Yapılması gereken tek şey kimlikleri belli olan katillerin isimlerinin açıklanması ve kamu davası açılmasıdır. Bir soruşturma devam ediyormuş gibi yapmayalım. Bundan sonra geçen süre görevi suistimaldir” diye konuştu.

Okmeydanı Cemevinde yapılan anmadan sonra Berkin’in mezarının bulunduğu Feriköy Mezarlığına yüründü.

BERKİN ELVAN'IN ANNESİ MEZARLIKTA BAYILDI

Okmeydanı'nda Berkin Elvan'ın vurulduğu yerde saygı duruşuyla başlayan yürüyüş, Feriköy Mezarlığı'nda sona erdi.

"Berkin Elvan, 15'inde bir fidan" şeklinde slogan atan kalabalık Feriköy Mezarlığı önünde toplandı. Bu sırada Elvan ailesi mezarlığa girdi.

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan bir konuşma yaptı." Berkin'in katilleri hala ortada yok" diyen Elvan, "Sizler güç olup Berkin'in katillerini çıkarabilirsiniz. Bundan sonra Berkin'leri katletmemek için mücadele edebilirsiniz. Ben şurada sizlere şunu söylemek istiyorum; hangi kurumda siyaset yaparsanız yapın, hangi yerde politika yaparsanız yapın, birlik olalım, güç olalım. Yoksa bizleri katletmeye devam edecekler. Benim hiçbir siyasi düşüncem yok, bunu net ifade ediyorum. Berkin hepinizi bir araya toplamış. Artık bu ülkeye barış, demokrasi, kardeşlik, özgürlük gelmesini istiyorum" dedi.



Sami Elvan bu konuşmayı yaparken annen Gülsüm Elvan oğlunun mezarı başında gözyaşı döküyordu. Sinirlerine daha fazla hakim olamayan acılı anne baygınlık geçirdi.

Gülsüm Elvan kalabalığın arasından el üzerinde taşınarak çıkarıldı. (Evrensel, Radikal)