Ankara 2. Bölgeden bağımsız adaylığını açıklayan başörtülü vekil adayı Aynur Bayram, siyasi partilere seslenerek başörtüsü sorununu çözeceğini belirtti.

Kadınların Cumhuriyet'in kuruluşundan beri sadece seçme hakkını kullandıklarını ifade eden Bayram, “Bir Allah’ın kulu neden ben seçilme hakkımı kullanamıyorum diye sormuyor. Neden, çünkü sen başörtülüsün” dedi.

Aynur Bayram, İnkilap Sokak’taki bir kitap evinde öğrenci birlikleri temsilcileri ve üniversite öğrencileriyle söyleşide bir araya geldi. Öğrencilerin sorunlarını dinleyen Bayram 12 Haziran Genel Seçimlerinde başörtülü olarak seçilme hakkını kullanacağını vurguladı. Aynı zamanda sarı basın kartı sahibi bir gazeteci olduğunu belirten Bayram, meclise başörtülü olması nedeniyle giremediğini bu yüzden de başörtülü olarak milletvekili adayı olduğunu kaydetti.

Bağımsız aday Bayram, “Yakın zamanda başörtülü olmam nedeniyle sarı basın kartı sahibi bir gazeteci olmama rağmen meclise alınmadım. Çok sayıda siyasi partiye, vekillere telefonla ulaşarak sadece bir önerge talebinde bulundum. Ufacık bir önergeyle halledilebilecek olan, benim mecliste özgürce çalışabilmemi sağlayacak ortamın bir önergeyle sağlanmasını istedim” diye konuştu.

Aday olmasında önergenin önemli bir yeri olduğunu dile getiren Aynur Bayram, şunları söyledi: “Beni bağımsız aday olmaya iten sebeplerden biri de bu oldu. Parti gruplarına, başkan vekilliklerine ulaşıyorsunuz ama bir önerge çıkartamıyorsunuz. Sorun bunun sunulup kabul edilememesi de değil, önergenin teklif olarak hazırlanamaması. İnancım gereği başımı örttüğüm için, başörtümle mecliste çalışmam engellendi. Benim vekilim buna duyarsız kaldı. Bu beni rahatsız etti.”

Bayram söyleşideki konuşmasında siyasi partilere de seslendi. Başörtüsü sorununun partilerin tekelinde bulunduğunu iddia eden Aynur Bayram, meclise girmesi durumunda başörtüsü sorununu çözeceğini savundu. Bayram şöyle konuştu: “Bizim başörtüsü sorunumuzun çözümü konusunda aldığımız duyumlar, izlenimler ‘Biz engel olmayacağız. Başörtüsü sorunu ortadan kaldırılmalı’ yaklaşımları var partilerin. Lütfen siyasi partiler bunu dert edinmesinler. Biz kendi derdimizi dert eder, sorunları çözeriz. Ben bunu çözmek adına tüm partilere sesleniyorum. Omzunuzdaki yükü alıyorum. Başörtüsü sorununu ben çözeceğim.”

Konuşmasında son olarak kadınların seçme ve seçilme hakkına da değinen vekil adayı, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana kadınların sadece seçme hakkını kullandığını ve seçilme hakkından mahrum bırakıldığını ifade etti. Bayram konuşmasını şöyle tamamladı: “Cumhuriyet kurulduğundan beri biz sadece seçme hakkımızı kullanıyoruz. Bir Allah’ın kulu neden ben seçilme hakkımı kullanamıyorum diye sormuyor. Neden, çünkü sen başörtülüsün. Sen mi karar veriyorsun. Hayır. Anayasada var bu. Ama ben seçilemiyorum. Niye ben bana sunulan yüzde elli hakkımla yetiniyorum?”

SHOWHABER