BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Mersin’de 8 Kasım günü bir düğün salonunda Kürtçe konuştukları gerekçesiyle on bir kişiye yapılan linçi Meclis’e taşıdı.

 

‘BEN TÜRK’ÜM’ DİYENE DAHA ÇOK DAYAK

 

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in cevaplaması için verilen soru önergesinde, yaşanan olay şöyle ifade edildi: “8 Kasım 2011 tarihinde Mersin’in Aslanköy beldesine dünürünün davetlisi olarak giden Mardin Dargeçitli Yükkol ve Aslan ailelerine, düğün salonunda annesinden Kürtçe montunu isteyen gence hitaben ‘burada Kürtçe konuşamazsınız’ diyerek bir grup saldırmıştır. Başlarında muhtarın da bulunduğu grup “Hepsini öldürün, en iyi Kürt ölü Kürt’tür” sözleriyle kitleyi tahrik ederek linç olayını büyütmüş, araçlarıyla kaçmaya çalışan aile fertlerinin, içinde yaşlı, çocuk ve kadınların da bulunduğu her birey bu linçten nasibini almıştır. Telefonla jandarmaya ulaşan aile, imdat çağrılarına rağmen olumlu bir cevap alamamıştır. Mersin devlet hastanesine kaldırılan 11 yaralı mağdurun aldıkları darplar genellikle kafa ve vücudun üst bölümlerinde bulunmaktadır. Ailenin Türk damadı olan Serdar isimli mağdur ‘Ben Türk’üm’ demesine rağmen ‘en çok ölümü sen hak ediyorsun’ diyen güruh tarafından en fazla şiddete maruz kalmıştır.”

Milletvekili Kürkçü, Bakana şu soruları yöneltti:

1-Söz konusu olay sırasında jandarma olay yerine kaç saatte ulaşmıştır, herhangi bir güvenlik zaafiyeti tespit edilmiş midir?

2-Olaylara karışan faillerden ve saldırıya uğrayan taraftan kaç kişi gözaltına alınmıştır?

3-Böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için ne tür önlemler alınmıştır?

4-Son zamanlarda artarak meydana gelen bu tür nefret suçlarına ilişkin yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

 

ERDOĞAN'A GENÇ-SEN SORUSU

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Öğrenci Gençlik Sendikası’nın (Genç-Sen) İstanbul’daki bir mahkeme tarafından kapatılmasıyla temel hak ve özgürlükleri ağır bir şekilde ihlal edildiğini belirterek, konuyu bir soru önergesi ile Meclis’e taşıdı.

BDP’li vekil, İstanbul 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nin GENÇ-SEN hakkında verdiği kapatma kararını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Önergede, “Türkiye’nin ilk öğrenci sendikası olarak kurulan GENÇ-SEN'in kapatılmasıyla, temel hak ve özgürlükler içerisinde yer alan örgütlenme özgürlüğü, ağır şekilde ihlal edilmiştir” denildi.

Önergede, 2821 Sayılı Sendikalar Yasası uyarınca öğrenciler tarafından sendika kurulamayacağı, sadece işçiler tarafından sendika kurulabileceği gerekçesiyle verilen kararla, Anayasa'nın 90’ıncı maddesi ve uluslararası hukukun görmezden gelindiği kaydedildi.

2821 sayılı sendikalar kanunu öne sürülerek daha önce de birçok sendika hakkında kapatma kararı verildiğinin hatırlatıldığı önergede Erdoğan’a şu sorular yöneltildi

1- Başbakan olduğunuz süre zarfı içinde Türkiye’de 2821 sayılı Sendikalar Yasası’na aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle kapatılmış olan kaç sendika vardır?

2- Yürürlükte olan uluslararası sözleşmelerin hükümleriyle çelişen ve uygulandığı durumlarda açıkça anayasanın ihlal edilmesi sonucunu doğuran 2821 sayılı Sendikalar Yasası’nı Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmen kabul ettiği uluslararası sözleşmelere uygun olacak şekilde yeniden düzenlemek için bir hazırlığınız var mıdır? (KAYNAK ANF)