Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Oslo görüşmelerini yürüten MİT'çilerin ifadeye çağrılmasının ardından "Belki de Hakan Fidan gibi insanlar devre dışı bırakılarak, şahin siyaset daha da tırmanacak" dedi.

 

İSTANBUL- Has Parti İstanbul İl Başkanı ve eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu'na göre, Oslo görüşmelerini devlet adına yürüten MİT'çilerin ifadeye çağrılması, hükümet ve devlet içindeki "şahinler ile güvercinler"in çatışması. "Siyasi sonucu ciddi bir konu" diyen Bekaroğlu, "Belki de Hakan Fidan gibi insanlar devre dışı bırakılarak, şahin siyaset daha da tırmanacak" dedi.

 

Gelişmeler ile ilgili olarak ETHA'nın sorularını yanıtlayan Bekaroğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve MİT eski Müsteşarı Emre Taner "şüpheli" sıfatıyla ifade çağrılmışlarsa, kararın hukuki değil tamamen siyasi olacağını söyledi. Bekaroğlu şöyle konuştu: "Savcı, hukuken herkesin bilgisine başvurabilir. Ancak bu insanlar daha önce deşifre olan görüşme nedeniyle davet edilmişse, - ki Başbakan bu görüşmeye sahip çıkmıştı, talimatlarıyla yapıldığını söylemişti. Yani devletin bir işiydi- bu hukuki bir olay değildir, siyasi bir olaydır."

 

Bekaroğlu, gelişmeyi devlet ve hükümet içindeki "şahinler ile güvercinler" arasında bir çatışma olarak değerlendirerek, şunları söyledi: "Hem devletin içinde hem de hükümet içinde Kürt meselesi ile ilgili iki eğilim var. Biri; görüşmeler yoluyla Kürt meselesini, terör meselesini halletmek. İkincisi ise; öteden beri devletin siyaseti olarak bildiğimiz ya da zaman zaman devlette ağırlık kazanan, 'dağdaki son terörist yok edilene kadar' görüşü. Bunlara da 'şahinler' diyebiliriz. Başbakan güvercinlerin etkisinde meşhur Diyarbakır konuşmasını yaptı. Ardından da MİT-PKK görüşmesine kadar görüşmeler bu ekibin etkisiyle oldu. Ama son zamanlarda Silvan'daki baskından bu yana, devlet, hükümet 'PKK'yı yok etmek, ondan sonra Kürt meselesini ile ilgili bir şeyler yapılacaksa yapmak' gibi bir politika izliyor. Görüşmeleri yapan MİT'çilerin ifadeye çağrılması bu iki ekibin bir şekilde çatışmasının yargıya yansıması olarak okunabilir."

 

"Siyasi sonucu ciddi bir konu" diyen Mehmet Bekaroğlu, "Belki de Hakan Fidan gibi insanlar devre dışı bırakılarak bu şahin siyaset daha da tırmanacak" yorumunu yaptı.

 

'BAŞBAKAN NE DİYECEK?'

Dünden bu yana Başbakan'ın sessizliğine dikkat çeken Bekaroğlu, "Başbakan'ın tavrı önemli. Bu saate kadar hiçbir açıklama yapmadı. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı'ndan bir takım açıklamalar geldi ama Başbakan ne diyor? Bu önemli. Hakan Fidan'a sahip mi çıkacak yoksa daha önce dediği gibi 'yargı işini yapıyor mu?' diyecek. Eğer yargı işini yapıyor diyecekse, bu Başbakan'ın Hakan Fidan'ı bıraktığı, görüşmelerle bu işin çözülmesi gerektiği eğilimini şimdilik terk ettiği anlamına gelebilir" diye konuştu.

 

Has Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, KCK soruşturmalarını yürüten iki polisin görevden alınmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: "İki polisin görevden alınması ile MİT'çilerin ifadeye çağrılması bağlantılı olarak yorumlanıyor. Bugünlerde İçişleri Bakanlığı'nda atama dönemi ancak hemen ifadeye çağrılmadan sonra denk gelmesi dikkat çekiyor. Bir bağlantısı var mı bunu görebilmek şu an için zor. Ama varsa, bu alınan ekip şahinlerin ekibiyse, Fidan ve diğer iki MİT'çinin göreve çağrılmasına bir cevap mı? Böyle düşünenler de var. Ama bilgilere sahip olmadığımız şu anda sadece spekülasyon yapabiliyoruz."