Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde söz alan BDP'li vekiller bugünü tutuklu milletvekillerinin yasama günü olarak ilan ettiklerini açıklayarak tutuklu BDP'li vekiller adına konuşma yaptı.

Kürsüye ilk olarak çıkan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, tutuklu Şırnak Milletvekili Selma Irmak adına konuştu. Buldan, Irmak’ın seçim sürecinde kullanılan fotoğrafını da kürsünün önüne koydu. Buldan, Irmak’ın fezlekesini göstererek, Irmak tarafından hazırlanan metni okudu.

Selma Irmak'ın Buldan tarafından okunan metnindeki satır başları ise şöyle:

"Selma Irmak, rehin olarak bulunduğu cezaevinde ne mi yapıyor? Benimle birlikte rehin olan arkadaşlarım ile küçük bir ekranda sizleri ve halkımızın onurlu mücadelesini seyrediyorum. Zaman zaman Meclis’te yaşanan kavgalara hayretle bakıyorum. Kimi zaman Şırnaklı kadınlarla görüyorum kendimi, kimi zaman duygulanıyorum, hüzünleniyorum. Mesela cenazelere yapılan müdahaleyi, atılan gaz bombalarını izlerken yüreğim paramparça oluyor. Aynı yürek bir asker annesini dinlerken de kırılıyor"

Metnin okunmasının ardından konuşan Buldan, tutuklu milletvekillerinin en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşmalarını istedi.

GÜLSER YILDIRIM ADINA DA TUNCEL KONUŞTU

Buldan’ın ardından ise BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Mardin Cezaevi’nde bulunan tutuklu vekil Gülser Yıldırım’ın hazırladığı konuşmayı kürsüden okudu.

Yıldırım'ın, hazırladığı metinde ise konu 19 Aralık katliamıydı:

"Cezaevinde yaşayanlar olarak bizler bu koşulların nasıl olduğunu çok iyi biliyoruz. Taleplerimiz her alanda baskı ile karşı karşıya. Cezaevindeki insanların tek protesto yolu var o da açlık grevleridir. Bizler de 68 günlük bir açlık grevi yaptık. Ama halen taleplerimiz ortada duruyor. Ama 19 Aralık’ta ne yazık ki böyle bir şey olmadı. Açlık grevleri ölüm orucuna dönüştü ve sonra müdahale oldu. Sonra ortaya çıkan belgelerde görüldü ki bu operasyonun açlık grevi ile ilgisi yok. Hükümet önceden müdahaleyi planlamış zaten."

Yıldırım, 19 Aralık katliamının sorumlularını yargılamanın hükümetin sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Bütçe görüşmeleri devam ederken diğer tutuklu vekiller adına da metinler okunacak. (anf)