TBMM Genel Kurulu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesinin öncesinde BDP'liler, muhalefet şerhinden Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle 3 partinin “Kürdistan” ifadelerini çıkarmasına itirazlarını sürdürerek bütçe görüşmelerini terk etti.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın yemin etmesinin ardından söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Balbay'ın özgürlüğüne kavuşmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi ve tutuklu 5 BDP'li milletvekilinin de aynı şekilde göreve başlamasını beklediklerini söyledi.

BDP'li Kaplan'ın talebi üzerine açılan usul tartışmasında söz alan Kaplan, dün TBMM Genel Kurulu'nun bütçe tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporundaki muhalefet şerhlerinden bazı ifadelerin çıkarılmasına karar verildiğini anımsattı.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Cemil Çiçek de en yetkili organın TBMM Genel Kurulu olduğunu belirterek, "Genel Kurul'un kararını uygulamak durumundayız" dedi.

Bu sırada Kaplan, CHP milletvekillerinin Balbay'ı tebrik etmesini, kürsünün arkasındaki basamağa oturarak bekledi.

Muhalefet şerhlerinin yok sayılamayacağını savunan Kaplan, dün Genel Kurul'un yeni bir şerh yazılmasına karar verdiğini, ancak bu konuda Meclis Başkanlığı'nın kendilerine yazı göndermediğini ifade etti. Kaplan, muhalefet şerhlerinden "Kürdistan" ifadelerinin çıkarıldığı raporun sansürlü, diğerinin hakiki rapor olduğunu söyledi. Kaplan, bazı ifadelerin çıkarıldığı komisyon raporunu göstererek, "Siz bu raporu bize nasıl dağıtabilirsiniz? Bir partinin fikrini, hak ve hürriyetlerini yok ederseniz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava edeceğiz. Uluslararası mahkemede fikir özgürlüğünün ne olduğunu göstereceğiz" diyerek, sonradan basılan raporu yere fırlattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, konunun dün TBMM Genel Kurulu'nda enine boyuna değerlendirildiğini ve bir karar verildiğini söyledi.

Anayasa'ya sadakat yemini etmiş milletvekillerinin her icraatının, her sözünün, her kararının Anayasa'ya uygun olması gerektiğini savunan Canikli, "Anayasaya aykırı bir işlem tesisi kesinlikle söz konusu olamaz, olmamalıdır" diye konuştu.

Bir partinin muhalefet şerhinde yer alan ifadelerin Anayasa'nın tümüne uygun olması gerektiğini savunan Canikli, "Uygun olmadığı takdirde bu Meclis, bu irade bunu düzeltir. Dün yapılan işlem budur" dedi.

Canikli, bugün dağıtılan raporun geçerli olduğunu ifade ederek, TBMM Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda raporun yeniden basılmasında en ufak bir hukuki boşluğun, sıkıntının söz konusu olmadığını söyledi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise tartışmanın muhalefet şerhlerindeki "Kürt" ve "Kürdistan" ifadeleri üzerine çıktığını ifade etti.

Sakık, bu sırada kendisine laf atan ve oğlunu bombalı saldırıda kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'a "Acının keyfini yaşayan kadın, sus sen" dedi. Sakık'ın bu sözlerine AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise, "(Anayasayı kabul etmiyorum, hiçe sayıyorum) diyerek, TBMM İçtüzüğüne ve yasaya aykırı işlemler yapamazsınız. 'Kürdistan'ı inkar ediyorlar' diye seçim malzemesi oluşturmak istiyorsanız, bu sizin sorununuz. Kimse bunun üzerinden şaibe oluşturmaya kalkmasın" dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in sataşma iddiasıyla söz istemine TBMM Başkanı Cemil Çiçek olumlu yanıt vermedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumuna başlamasıyla birlikte BDP ve HDP'li milletvekilleri Genel Kurul'dan ayrıldı.

Daha sonra meclise gelen vekillerden Sebahat Tuncel HDP, İdris Baluken BDP adına bütçe üzerine görüşlerini kürsüden aktardı.