BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İmralı'da Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmelerin "barışa evirilmesi için üzerlerine düşeni yerine getireceklerini" söyledi.

Çelik, siyasetin demokratikleştirilmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Çelik, ana dilde savunma hakkının engellenmeye çalışıldığı bir Türkiye gerçeğinin, bugünün dünyasında kabul edilemeyeceğini belirterek, "Kaybedecek zamanımız, yitirilecek canımız, heba edilecek değerlerimiz yoktur. Artık barış su, ekmek kadar hepimize, Kürdünden Türküne, siyasetçisinden sanatçısına, aydınından avukatına herkese lazım. Bu barış ancak ve ancak tarihle yüzleşerek, yeni bir sayfa açarak mümkün olabilecektir" diye konuştu.

CHP'Lİ BİRGÜL AYMAN GÜLER'İN SÖZLERİ

Çelik, bir gazetecinin, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in Genel Kurul'da "Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz" şeklinde bir ifade kullandığını anımsatması üzerine, şunları söyledi:

"(Türklerle Kürtleri eşit tutamayız) yönlü bir söyleme ben şahit olmadım. Dile getirmemiş olabilir, ama niyet oydu. Gizli kapaklı, üstü örtülmüş bir şekilde 90 yıldır hala Kürt inkarı devam ediyor. Lozan Anlaşması'nın 39. maddesinin 5. fıkrasında, 'Türkçe dışında kişiler isterlerse anadillerinde savunma yapabilirler, kamusal alanda anadillerini kullanabilirler' ifadesine rağmen, 90 yıldır 'Kürt yoktur, Kürtçe diye bir dil yoktur' savını dile getiren egemenlerimiz hala o zihniyeti siyasetçilerin üzerinden yürütmeye devam ediyorlar. CHP'nin de MHP'nin de hala o çizgiyi aşamadıklarını söylemem mümkündür."