BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, patates, et ve kuru fasulye fiyatlarındaki artışı Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e sordu.  Baluken, " üretici ve tüketicinin kaderi, piyasa ekonomisinin insafına terk edilebilir mi?" diye sordu.

Türkiye’de yoksulların temel gıda maddeleri arasında sayılabilecek patates ve kuru fasulye fiyatlarının çok yüksek düzeylere geldiğini belirten BDP'li vekil İdris Baluken,  marketlere patatesin kilo fiyatı 3 ile 6 TL arasında değişirken; kuru fasulyenin kilo fiyatının 8 ila 11 TL arasında değiştiğini hatırlattı.

Türkiye’nin senelik patates tüketimi 3 milyon civarında olduğunu ifade eden Baluken, "2012 yılında Türkiye’deki patates üretimi 6 milyon tonu aşması ve patatesin kilosunun söküm maliyetini bile karşılamayacak fiyatlara (10-20 kuruş) düşmesi; binlerce ton patatesin 2012 üretim sezonunda toprakta çürümeye bırakılmasına neden olmuştur. 2012 yılında elde kalan patates ihraç da edilememiştir. Özetle, 2012 yılında çiftçi patatesten büyük zararlar etmiştir. Zarar eden çiftçi, patates üretiminden vazgeçmiş, maliyeti ucuz diğer tarım ürünlerine yönelmiştir" diye belirtti.

2013 yılında ise tarımsal üretime dair plansızlığın ve politikasızlığın bir sonucu olarak, sadece 1,5 milyon ton civarında patates üretildiği tepkisinde bulunan Baluken, "Patates arzının yetersizliğinden ötürü patates fiyatları bir anda yükselmiştir. Sadece iç tüketim için bile 3 milyon patates gerekliyken üzerine dış satımla fiyatlar daha da yukarı çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Baluken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in kuru fasulye fiyatlarındaki artışı, “kaos lobisine”, patates fiyatlarındaki artışı, “lobilere ve puslu hava sevenlere” bağladığını hatırlattı.

BDP'li vekil Bakan Eker'den şu sorulara yanıt vermesini istedi:

-Tüm ülke genelinde patates depolarındaki toplam stok nedir?

-Patates ve kuru fasulyede fiyatların bu denli yüksek olmasının nedeni, patatesin depolarda bekletilmesi mi; yoksa Bakanlığınızca patatese yönelik herhangi bir üretim planlaması ya da tarım politikasının olmamasından ötürü müdür?

-Sizce, üretici ve tüketicinin kaderi, piyasa ekonomisinin insafına terk edilebilir mi?

-Dolardaki mevcut artış devam ederken, patates depoları dolu olsa bile ihracatın üreticiye daha cazip geleceğini ve patates fiyatlarının düşmeyeceğini öngörebiliyor musunuz?

-Patates ve kuru fasulye fiyatlarının düşürülmesi için“kaos lobileri”ni işaret etmek dışında somut bir politikanız ya da programınız var mı?

-Saman ithalatının ardından patates ithalatı da yapmayı planlıyor musunuz?

-Türkiye’nin hala bir tarım ülkesi olduğunu düşünüyor musunuz?