Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), parti  çalışanlarından İhsan Gül'ün 'ajanlığa' zorlanması konusuna ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, olayın "yeni süreci akamete uğratmayı hedefleyen bir takım odakların halen etkili bir şekilde iş başında olduğunu gösteriyor," denildi ve İhsan Gül’ün, kendilerini devlet görevlisi olarak tanıtan kişilerce ajanlığa zorlandığı, tehdit edildiği ve sokak ortasında kaçırılmaya çalışıldığı belirtildi.

KENDİLERİNİ 'KAMU GÜVENLİĞİNDEN GÖREVLİ MEMURLAR' OLARAK TANITTILAR

İhsan Gül’ü ajanlığa zorlayan şahısların kendilerini 'kamu güvenliğinde görevli memurlar' olarak tanıttıklarının söylendiği açıklamada, bu kişilerin kullandıkları telefon numarasının, araç plakasının sabit olduğu ve eşkâllerinin de belli olduğu söylendi.

İlgili kişiler hakkında suç duyurusunun da yapıldığını belirten BDP, "çalışanımızı ajanlığa zorlayarak hukuk dışı yollarla bilgi akışı sağlamaya çalışan bu kişilerin hangi odaklarla hareket ettiğinin, resmi görevli olup olmadığının biran önce tespit edilmesi gerekiyor," dedi.

SIRADAN KİŞİLERİN İŞİ DEĞİL

 “Bu kişilerle ilgili olarak parti çalışanımız İhsan Gül ve parti genel merkezimiz ayrı ayrı suç duyurusunda bulunmuşlardır. Bir parti genel merkezini hedef almak, o partinin çalışanını tehdit etmek sıradan kişilerin yapacağı bir girişim değildir," denilen açıklamada, "Şimdiye kadar partimizin açtığı bütün davaları takipsizlikle sonuçlandıran yargıyı göreve çağırıyoruz. Bu şahısların kim olduklarını yargı biran önce ortaya çıkartmalıdır," denildi ve ilgili suç duyurusunda da 'ajanlığa zorlana' İhsan Gül'ün başından geçen olay detaylı olarak anlatıldı:

OLAY

"Nisan ayı ortalarında, mesai bittikten sonra tek başıma BDP Genel Merkezinin yukarıda adresini belirttiğim binasında otururken genel merkeze ait telefon çaldı, telefondaki şahıs bir yöneticiyle görüşmek istediğini söyledi. Ben de genel merkezde benim dışımda kimse olmadığını söyledim, ardından telefonu kapattı. Bir süre sonra aynı kişi defalarca arayıp genel merkeze gelerek benimle görüşmek istediklerini söyledi. Bunun üzerine görüşmek istemediğimi söyledim ve Genel Merkeze gelmemeleri yönünde de kendilerini uyardım."

Suç duyurusunda, olayı anlatan Gül, devamla, Gölbaşı'ndaki evine gitmek için partiden ayrıldığını ve yola çıktığını, otobüs durağında ise beyaz renkli bir araçtaki iki kişinin kendisine, "Sizinle görüşmek istiyoruz. Biz kamu güvenliğinden memuruz" dediğini aktardı. İki kişinin tavır ve davranışlarından çekindiğini, bu yüzden de kendileriyle oturma teklifini kabul ettiğini belirten Gül, iki kişinin kendisine söylediği sözleri şöyle aktardı:

'BÜTÜN PARTİLERDE BU SÜRECE KARŞI OLANLAR VAR...'

"Bu süreçte sokaklarda geziyoruz. Bütün partilerde bu sürece karşı olan var. Hatta AKP’nin içinde var. Sen bize yardımcı olacaksın. Hiç sakınmadan söylüyorum, sen bize ajanlık yapacaksın. Partide kim bu sürece karşıdır bize bildireceksin"

Kendisinin bu teklifi kabul etmeyeceğini, kalkmak istediğini söylediğini aktaran Gül, bunun üzerine tehdit edildiğini ve "bir olay yapıp senin üzerine atacağız" dediklerini söyledi. Gül, kendisini tehdit eden kişilerin söylediklerini şöyle aktardı:

"Tekliflerini kabul edersem de  kredi kartı borçlarımı ödeyeceklerini; bana araba, para vereceklerini, kredi ile aldığım evin taksitlerini düzenli olarak ödeyeceklerini söylediler. Kerem adlı şahıs ayrıca yakın zaman önce hastanede tedavi görmekteyken hayatını kaybeden eşimle ilgili olarak 'Eğer bizimle çalışmayı kabul etseydin eşin ölmezdi. Özel hastaneye götürürdük, tedaviyi ayaklarına getirirdik,' dedi. Ben ısrarla bulunduğumuz kafeden kalkmak istememe ve tekliflerini reddetmeme rağmen bu kişiler ısrarla benle görüşmek istediklerini söylediler ve yanımdan ayrıldılar."

Yine başka bir gün aynı kişilerin kendisini telefonla aradığını ve yine 'ajanlığa' zorladığını aktaran anlatan Gül, suç duyurusunda, "Belirttiğim şahıslar benden çalıştığım parti ile ilgili baskı ve tehdit yoluyla, zorla ajanlık yapmam suretiyle, hukuka aykırı şekilde bilgi edinmek istenmiştir. Bu yapılırken de hayatım, kişiliğim, ailem ve ailevi sorunlarım hakkında çok ayrıntılı veri toplanmış özel hayatım gizliliği ihlal edilmiştir," dedi. (Demokrat Haber)