BDP, İstanbul'da uygulanan polis şiddeti nedeniyle İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu.

BDP Merkezi Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Taksim direnişi karşısında polisin kullandığı şiddet nedeniyle başta İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın olmak üzere ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda sorumluların "kasten yaralama", "işkence", "eziyet", "tehdit", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "kişilerin huzur ve sükununu bozma", "haberleşmenin engellenmesi", "mala zarar verme" suçlarından cezalandırılması istendi.

Eylemcilere hedef gözetilerek ateş açıldığına dikkat çeken BDP, "Bu nedenle birçok gösterici polisin açtığı ateş sonucu bilhassa gözünden ve yüzünden olmak üzere çeşitli şekillerde yaralanmışlardır. Henüz tam olarak tespit edilememesine rağmen ilgili kuruluşların açıkladığı veriler binlerce kişinin bu orantısız kuvvet neticesinde yaralandığını yönünde. Söz konusu olaylar neticesinde Milletvekilimiz Sırrı Süreyya Önder de hedef gözetilerek bacağından ve omzundan vurulmuş ve hastaneye kaldırılmıştır" dedi.

Polisin, "orantısız güç kullanarak yetki sınırlarını aştığını" kaydeden BDP, suç duyurusunda şu değerlendirmelere yer verdi: "Başta İstanbul ve İzmir olmak üzere olmak üzere birçok ilde sivil polisler halka saldırmak için sokağa çıkarılmıştır. Ellerindeki çivili sopalarla sıradan göstericileri hedef alan bu kişilerin polis olduğu bizzat yetkililerce açıklanmıştır. Ayrıca Taksim’de görüldüğü üzere sivil polisler barışçıl olan gösterileri terörize ederek polis müdahalesini meşrulaştırmaya çalışmışlardır. Bu amaçla dükkanlara, bankamatiklere ve diğer resmi kurumlara saldırmış ve halkın malına zarar vermişlerdir. Polis gerekmediği halde aşırı ve yoğun gaz bombası kullanımı nedeniyle binlerce insanın hastanelik olmasına neden olmuştur. Bu aşırı kullanım öyle boyutlara varmıştır ki, İstanbul’daki gaz bombası ve diğer araçların tükenmesi üzerine diğer illerden takviye yapılmıştır. Nitekim Hükümet bu sorumluluğu kabul etmiş ve özür dilemiştir. Barışçıl gösterilerin önlenmesi amacıyla halkın internet erişimi engellenmiş, bilgi ve haberleşme hakkına müdahale edilmiştir."