BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, köye dönüş için hazırladıkları "Kadim Yurtlara Dönük Kanun Teklifi'nde, "Barış Komisyonu, Yerel Kurullar Komisyonu, Kadim Yurtlara Dönüşleri Koordinasyon Kurulu" oluşturulmasını önerdiklerini söyledi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, tutuklu milletvekillerinin durumunun 18 maddenin görüşülmesi şartına bağlanmasına tepki gösterdi, "Bu, hiçbir pazarlığın konusu olmamalıdır" dedi.

İdris Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, köye geri dönüşle ilgili hazırladıkları kanun teklifine ilişkin bilgi verdi.

Sürecin normalleşmesi, travmaların geride kalması için köy boşaltmayla ilgili mağdur edilen vatandaşların doğdukları topraklara dönmelerinin son derece önemli olduğunu belirten Baluken, bu konuda hükümetin ve Meclis'in gerekli duyarlılığı gösteremediğini belirtti.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için köylerinden zorla göç ettirilen, köyleri boşaltılan, yakılan insanların bu mağduriyetlerinin giderilmesinin hayati olduğunu belirten Baluken, hazırladıkları kanun teklifini, ilgili kesimlerin görüşlerini aldıktan sonra TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi.

Teklifin isminin "Kadim Yurtlara Dönüş Kanun Teklifi" başlığını taşıdığını ifade eden Baluken, teklifle, "Barış Komisyonu, Yerel Kurullar Komisyonu, Kadim Yurtlara Dönüşleri Koordinasyon Kurulu" oluşturulmasını önerdiklerini aktardı.

Baluken, teklifin, "faili meçhul ve toplu mezarlar, faili meçhul kişilerin adlarının yaşatılması, zararların maddi ve manevi tazmini, barış anıtları, barınma ve alt yapıyla yükümlülüklerin yerine getirilmesi, çalışma hakkı, eğitim, sağlık, ağaçlandırma" gibi konularda düzenlemeler içerdiğini dile getirerek, geri dönüşlerle ilgili düzenlemenin barış sürecinin içine bir bileşen olarak katılması gerektiğini kaydetti.

Baluken, "İkinci aşamayla ilgili hazırlık yaptığını söyleyen hükümet, mutlaka köye dönüşlerle ilgili çalışmayı da önüne koymalı" ifadesini kullandı. (Etha)