BDP Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye Kürdistanı'ndaki (Batı Kürdistan-Rojava) insani kriz durumuna dikkat çekilerek, “Sınırın kuzeyinde bulunan Türkiyeli Kürtler ve Arapların bu duruma seyirci kalamayacağını” kaydetti.

BDP şu açıklamada bulundu:

“Bugün itibariyle Rojava’daki insani kriz durumu son derece kritik bir aşamaya ulaşmıştır. Salgın hastalık riski ve açlık gibi insani felaketlerin önlenmesi için ne bürokrasiye ne de siyasete ihtiyaç vardır. Açıkça belirtmeliyiz ki burada mevzubahis olan sadece insanlık onurudur.

Başta gıda, ilaç ve hijyen ürünleri olmak üzere sivil halkın acilen ihtiyaç duyduğu yardımların herhangi bir bürokratik ya da siyasi engel gözetmeksizin ihtiyaç sahibi Suriyeli sivillere ulaştırılması gerekmektedir. Sınırın hemen kuzeyinde bulunan Türkiyeli Kürtler ve Araplar, akrabalarının yaşadığı bu duruma ve AKP Hükümeti’nin duyarsızlığına daha fazla seyirci kalamaz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkili makamları, Türkiye’den Suriye’ye doğru gönderilecek yardım malzemelerine herhangi bir çekince koymadan ulaştırılmasına derhal olanak sağlanmalıdır. Bölgedeki belediyelerle işbirliğinden kaçınmadan, yardımların şeffaf ve adil bir şekilde dağıtılmasına başlanmalıdır.

Bölgede meydana gelebilecek bir insani krizin ağır bedelinin AKP Hükümeti tarafından ödenemeyeceği açıktır. Bu nedenle siyasi çıkar gözetmeksizin yardımlar konusunda AKP Hükümetini derhal harekete geçmeye ve sınır kapılarını yardım konvoylarına istisnasız bir şekilde açmaya çağırıyoruz.”