BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AKP MYK’da, muhalefetin tutuklu vekiller önerisinin kabul görmemesi üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e, “Meclis Başkanı’na artık bu işi uzatma diyorum. Ya noktayı koy ya seni kim oyuna getirdi bunu açıkla ya da onurlu bir şekilde istifa et, git. Onurlu bir davranış olarak Meclis Başkanı’nı tutuklu vekiller konusunda artık bu konuya son vermeye hatta daha onurlu ve erdemli davranıp istifasını gidip Başbakan’a teslim etmeye çağırıyoruz” çağrısı yaptı.

 

BDP Grup başkanvekilleri Hasip Kaplan ile Pervin Buldan, TBMM’de, AKP MYK’da tutuklu vekiller konusunda alınan karara ilişkin ortak basın toplantısı yaptı.

 

Kaplan, Meclis Başkanı’nın çağrısı üzerine üç muhalefet parti grubu olarak iki kez görüşüldüğünü ve tutuklu vekiller konusunda ortak bir teklifte uzlaşıldığını hatırlattı.

 

“SORUMSUZ BİR AÇIKLAMA”

AKP MYK’da dün yapılan toplantıdan sonra yapılan açıklamaya ilişkin Kaplan, “Demokrasi adına, milletin iradesi adına dehşet verici, sorumsuz bir açıklamada bulundular. Ne diyorlar; ‘söz konusu teklif suistimale açıktır’. Böyle bir teklife olumlu bakmamaktadır AK Parti. Mahkemelere, yargıya bırakalım bu işi. Zaten bu iş yargıya bırakıldı, özel yetkili mahkemeler Anayasayı ihlal etti. Yargı yasamanın üstünde vesayet kurdu” dedi.

 

“BİZ ANLAŞAMAYACAĞIZ ZANNETTİLER”

AKP’nin tavrını eleştiren Kaplan, şöyle devam etti:

“AK Parti Meclis Başkanı’nı boşa çıkarmıştır, Meclis Başkanı’na tutuklu vekiller konusunda öyle bir gol atmıştır ki Başbakan da kale arkasında top toplayan kişi konumuna düşürülmüştür. Çünkü Başbakan ile Meclis Başkanı görüştüler. Ve ondan sonra 3 muhalefet parti grubunu çağırdılar. Biz anlaşamayacağız zannettiler. Başbakan ile Meclis Başkanı ne konuştu da ondan sonra bizi çağırdılar. Bizim teklifimize karşı neden AK Parti yeni bir teklif ile ortaya çıkmadı.”

 

“AK PARTİ’NİN BALONU VE AMPULÜ DE PATLAMIŞTIR”

 

“Yeni bir anayasa yazım sürecinde AK Parti’nin balonu ve ampulü de patlamıştır” diyen Kaplan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e de şu çağrıyı yaptı:

“Meclis Başkanı’na artık bu işi uzatma diyorum. Ya noktayı koy ya seni kim oyuna getirdi bunu açıkla ya da onurlu bir şekilde istifa et, git. Onurlu bir davranış olarak Meclis Başkanı’nı tutuklu vekiller konusunda artık bu konuya son vermeye hatta daha onurlu ve erdemli davranıp istifasını gidip Başbakan’a teslim etmeye çağırıyoruz.”

 

“BDP, AKP’Yİ HALKA ŞİKÂYET EDECEK”

AKP’yi halka şikâyet edeceklerine işaret eden Kaplan, “Kamuoyunda AK Parti’nin bu zihniyetini teşhir etmek için tutuklu vekillerimizin bulunduğu iller başta olmak üzere bulundukları cezaevleri başta olmak üzere bu çifte standardı, hukuk dışı, siyaset dışı yaklaşımının AK Parti’nin teşhir etme konusunda kararlıyız. Tutuklu vekillerin tutuklu kalması hukuk cinayetidir, hukuk skandalıdır, hukukun gaspıdır. Bu zalimliği bu zulmü biz halka şikâyet edeceğiz” diye konuştu.

 

“DEMOKRASİ ZEBANİSİ”

“AK Parti başkanlık tartışmalarıyla suni, yapay gündem yaratmaya kalkmasın” diyen Kaplan, şöyle dedi:

“Bu sorun AK Parti’nin MYK’sının sorunu değil, demokrasinin sorunudur, Meclis’in sorunudur. Çoğunluk diktası uygulayan AK Parti’nin demokrasi havariliğinin iflasıdır. Bunlar demokrasi zebanisi oldular. AKP diyor ki, ey muhalefet üç parti tutuklu vekilleri bırakın, biz sizi de tutuklayacağız. Sizin dokunulmazlığınız olması bir şey ifade etmiyor. O benim özel yetkili savcılarım, polislerim, hâkimlerim sizi de istediği zaman ifadeye çağıracak, istediği zaman ceza verecek, istediği zaman milletvekilliğinizi düşüreceğim, MYK’nın bu kararı bu tehdidi savuruyor. Biz bu anlayışı teşhir etme konusunda halka şikâyet etme konusunda bundan sonra örgütlerimiz demokratik tepkilerini koyacaklardır.”

 

-BDP’Lİ BULDAN, MECLİS BAŞKANI VE AKP’Lİ VEKİLLERE SESLENDİ-

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da, TBMM Başkanı’na ve AKP’li vekillere şu çağrıyı yaptı:

“Biz Sayın Cemil Çiçek’e şu çağrıyı yapıyoruz. Siz bizi çağırdınız, bizimle toplantılar yaptınız ve bu sorumluluğu ben üstleniyorum dediniz. Üstlenmiş olduğunuz sorumluluğu biz size bir kez daha buradan hatırlatmak istiyoruz. Aynı zamanda AKP içerisinde milletvekilliği yapan vekillere seslenmek istiyoruz, içinizde hiç mi onurlu bir vekil yok, içinizde hiç mi şerefli, namuslu bir vekil yok, bu hukuksuzluğa bu haksızlığa karşı çıkacak bir vekil arıyoruz. Ben inanıyorum ki AKP içerisinde özellikle bölgede vekillik yapan milletvekilleri bu hukuksuzluğa karşı çıkarlarsa ve seslerini yükseltirlerse belki hem Başbakan’ın hem Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek’in vicdanı biraz harekete geçer, adım atabilirler diye düşünüyoruz. Van, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin vekillerini bu konuda duyarlı olmaya, sorumluluk üstlenmeye, onurlu, namuslu ve şerefli davranmaya davet ediyoruz.”

 

“AK PARTİ KAPILARI KAPATTI”

Bir basın mensubunun, “Muhalefet partileri bir araya gelecek mi, ikinci bir teklif oluşturma konusunda böyle bir girişim çabası harcayacak mısınız?” sorusuna Kaplan, “AK Parti kapıları kapattı. Açıklamasını iyi okuyun. Kapıları kapatmakla kalmadı, tehdit ediyor. Dürüstse, samimiyse, istismarın ve suistimalin daniskasını yapmıyorsa AK Parti teklifini orta koyar, bizim ki mahsurluysa doğrusunu koyar” dedi.

 

“Meclis Başkanı’ndan beklentiniz ne?” sorusuna Kaplan, “Meclis Başkanı ne yapsın çoğunluk AK Parti iktidarında” dedi.

 

“BİZ MASAYI TERK EDEN TARAF OLMAYACAĞIZ”

“Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na bunun yansıması ne olur, BDP’nin tavrı nasıl olur, masadan kalkacak mı?” sorusuna Kaplan, “Şu ana kadar AK Partinin yaptığı tutuklu vekiller konusunda tek tanım; umut işkencesidir. Bu milletvekillerinin çocukları var.

 

AKP tekeri patlak, freni patlak kamyon gibi yokuş aşağıya inerse nereye varacak sonu bir yere çarpacak, var mı başka bir yol. Bugün tutuklu vekiller yarın başka konularda bu tür olumsuzlukları sergilerse fiilen yeni bir anayasa istemiyor anlamına gelebilir.

 

Bu konuda Anayasa sürecinde sonuna kadar biz masayı terk eden taraf olmayacağız. Bu önemli kararlar da Genel Merkezimin yetkili organlarımızın alacağı tarihi kararlardır. O konuda da sorumlu davranacağız” yanıtını verdi.

 

Bu arada BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak’ın rahatsızlığı nedeniyle grup toplantısı iptal edildi.