Hükümet ve Başbakan’ın süreci tek yanlı olarak yürüttüğü, akil insanları belirlerken de ben menkerzi yaklaştığı yönündeki eleştirilere bir yenisi eklendi.

Barış sürecinin en önemli aktörlerinden BDP’nin Eş Genel Başkanı “Hükümetin süreci yürütmesi konusunda bazı problemler var” ifadesini kullandı.

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Akil insanlar komisyonuyla ilgili; "Kadın sayısı tatmin edici değil. Akademisyen sayısı yetersiz. Hükümetin süreci yürütmesi konusunda bazı problemler var. Bu problem listenin oluşmasına da yansımıştır. Bu eleştiri olarak kabul edilmelidir" dedi.

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise listeyi şöyle değerlendirdi:

“Genel olarak liste şeffaf ve aleni hazırlanmamıştır. Taraflar bir masanın etrafına oturarak, 'akil insanlar kimlerden oluşmalıdır, akil insanlardan beklenti nedir, akil insanlar hangi görevleri üstlenecek, hangi bütçeyle ne zamana kadar görevini yürütecek', bu konuda ortaklaşma olmalıydı. Bu insanlar uzun soluklu bir süreci yönetecekler. Dolayısıyla barışta ısrarlı olan, barışa dair siyasal birikime, söyleme, inisiyatif ve iradeye sahip kişilerden oluşmalıydı. Bizim böyle bir beklentimiz vardı. Bu yönüyle 'benim istediğim, senin istemediğin' çekişmesine tabi olacak bir keyfiyet olmamalıydı.

Bu kişiler akademisyen olabilir, yazar olabilir, sanatçı olabilirdi. Ama kişiler hiçbir zaman siyasi partilerden birine ya da taraflardan birine angaje olan, onların düşüncelerini savunan pozisyonda ve kişilikte olmamalıydı. Listede birçok kişi son yıllarda AKP'nin bizzat savunucusu pozisyonunda. Bir kısmı da bizimle örtüşen pozisyondadır. Bu anlamıyla da akil insanların objektif olma kriterlerini çok da taşımıyorlar.


AKİL İNSANLAR LİSTESİNDE KİMLER VAR?