Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Ahmet Kaya'nın "Kürtçe şarkı söyleyeceğim" dedikten sonra uğradığı ırkçı linçin ardından Türkiye'den ayrılmasına neden olan olayların araştırılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Meclis Başkanlığı'na önerge veren Birtane, 16 Kasım'ın Ahmet Kaya'nın ölüm yıldönümü olduğunu hatırlattı. Kaya'nın adeta sürgünde hayata veda ettiğini söyleyen Birtane, "Yaşadığı sürece, çok sevdiği ülkesine, barışın hakim olması için her fırsatta kardeşlik vurgusu yapmış, Kürt realitesinin görülmesi ve kabul edilmesi gerektiğini savunarak, farklılıkların barış içinde, bir arada ve eşit haklara sahip olmasını açıkça dile getiren, ciddi, ağır ve sorumluluğunu bilen bir sanatçı olarak hareket etmiştir" dedi.

'KAYA BİLİNÇLİ OLARAK HEDEF GÖSTERİLMİŞTİR'

10 Şubat 1999 tarihinde Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül töreninde yaşanan linç girişimine dikkat çeken Birtane, şunları kaydetti:

"Salonda bulunan bir sanatçı 'Kürt diye bir şey yoktur' çığlıkları atarak, Ahmet Kaya'nın ölüm yolculuğuna çıkmasına neden olmuştur. Başka bir sanatçı 'Beyler yok mu yürekli bir televizyoncu, adam bize hakaret ediyor' diyerek linç kampanyasına öncülük etmiştir. Yine diğer bir sanatçı 'onuncu yıl marşını' okuyarak bilinçli bir şekilde onu hedef göstermiştir. Ahmet Kaya'ya hakaretler, küfürler devam ederken bir haber programı sunucusu, ona karşı tepkileri daha çok sertleştirmek için, bütün katılımcıları sahneye çağırmış, 'bir başkadır benim memleketim' şarkısını okumaya başlamıştır. Ödül gecesi, Ahmet Kaya'nın Kürt olduğunu söylemesi, Kürtçe şarkı yapacağını dile getirmesi, aldığı ödülü Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği'ne adadığını söylemesi üzerine, sanatçıların öncülüğünde Kürt düşmanlığı etkinliğine dönüşmüştür."

SORUMLULAR YARGI ÖNÜNE ÇIKARILSIN

Ahmet Kaya'nın yaşadıklarından sorumlu olan herkesin hem onun ailesine hem de Türkiye halkına özür borcu olduğunu hatırlatan BDP Milletvekili Birtane, "Bu hususlar göz önüne alınarak Ahmet Kaya'nın tüm bunları yaşamasına sebep olan sorumluların yargı önüne çıkarılması gerekiyor. Bu olay onu linç etmek isteyen sanatçılar için de bir utanç olarak kalacaktır. Gerek Türkiye'nin yaşadığı bu türden üzücü olayların bir daha yaşanmaması, gerekse tarihi sorumluluğumuz gereği olayın tüm hatlarıyla aydınlatılması amacıyla meclis araştırması açılması tarafımızca elzemdir" dedi. (etha)