Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı bileşenleri, çözüm sürecindeki son durumu ve yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte "anadilde eğitim" talebine ilişkin Sümerbank Resepsiyon Salonu önünde basın açıklaması yaptı. 

Açıklamaya; DTK eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Kenan Karadaş, KADEP Genel Başkanı Lütfi Baksi, Azadi İnisayitifi Koordinatör Yardımcısı Muhammet Dara Akar, GÜNSİAD eski Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, Barış Anneleri İnisiyatifi'nin yanı sıra Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı bileşeni STÖ ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasında konuşan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtler için önemli ve tarihi günlerden geçildiğini belirterek, “Kürt sorunun çözümü için tarihi bir fırsat yakalanmış durumda. Kürtler bu süreçte dinamik bir aktör oldu. Kürt sorunu sadece PKK sorunu değil. Bizler Kürt ve Türk halkının kardeşliğinin devam etmesinden yanayız. Barış süreci kesintisiz sürmeli” dedi.

Diyarbakır'da 8 maddeden oluşan talepleri açıklayan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk anadilde eğitim, seçim barajının düşürülmesi ve Abdullah Öcalan'ın kamuoyu ve halkla iletişiminin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Ahmet Türk, anadilde eğitim sorununa dikkat çekmek için okulların bir hafta boykot edilmesi çağrısında bulundu.

“Kürdistan halkının talebi olan “Anadilde Eğitim”, “Kürtlere ve diğer aidiyetlerin haklarına ilişkin anayasal güvence”, “Kürdistan halkının kendi kendini idare etmesi” ve “Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi” süreçten bağımsız olarak değerlendirilmelidir" diyen Türk, “Türkiye’de yeni eğitim yılının başlayacağı bu günlerde “Anadilde Eğitimin mutlaka gündeme gelmesi ve hükümetin bu konuda olumsuz beyanatlardan kaçınması gerekir. Bu temelde Kürt halkının temel talebi olan Anadilde eğitim talebinin gündemleşmesi için yapılacak bir haftalık eğitim Kürtçe derslerinin her alanda işlenmesi eylemine tüm halkımızı davet ediyoruz” şeklinde konuştu. (Birgün, Ntv)