DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Gülten Kışanak, 2013 Newroz kutlamaları ile ilgili DTK binasında basın toplantısı düzenledi.

TÜRK: HALKIMIZIN KENDİ STATÜSÜNÜ BELİRLEYECEĞİ BİR NEWROZ OLACAK

Toplantıda konuşan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, bu yıl ki Newroz’u da ruhuna denk bir şekilde kutlayacaklarını belirterek, “Özgürlüklerin mücadelesinin Newroz’u, Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için, halkımızın çığlığını duyurduğu bir Newroz olacak. Halkımızın kendi statüsünü belirleyeceği bir Newroz olacak. Bu Newrozu bir bütün olarak halkımızla birlikte alanlarda özgürlük, barış sesimizi, Kürt sorununun barış sesini haykıracak bir Newroz’a dönüştüreceğiz” dedi.

"Tüm halkımızı alanlara bekliyoruz," diyen Türk, "Amed Newroz’unun vereceği mesaj çok önemlidir. Bütün halkımızı Newroz alanlarında, özgürlüğe bir yürüyüş olarak katılmasını istiyorum” dedi.

TUĞLUK: BİZLER BU SÜRECİ SON DERECE ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ

Türk'ün ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, 2013 Newroz’unun tarihsel bir anlam ifade edeceğini belirterek, Bu yılki Newroz’u tarihsel kılan en önemli nedenlerden bir tanesinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile devlet arasında yaşanan diyalog olduğunu belirtti. Tuğluk şöyle konuştu:

"Bizler bu süreci son derce önemli görüyoruz. Kürt demokratik kurum ve bileşenleri olarak başlatılan bu sürecin gerçek bir çözüme evirilmesi için, buradan özgürlükler ve demokrasinin kazanması için sürece dönük katkılarımızı, sorumlu yaklaşmamızı göstermeye devam edeceğiz. Kürt toplumunun, dostlarının bir kez daha alanlara çıkıp, bu sorununun diyalog ve müzakerelerle çözülme talebini ifade edecek bir Newroz olacaktır. Sayın Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü talebinin haykırılacağı bir gün olacaktır. Gerçekten barış ama nasıl bir barış olacağı konusunda bir iradenin açığa çıkacağı bir Newroz olacaktır. Belki bu kez, belki de son kez Kürt sorununun demokratik çözümü ve diyalogla çözümü konusunda tarihi bir fırsat yakalanmış durumdadır."

ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ TALEP EDİLECEK

"Bu Newroz Sayın Öcalan’ın özgürlüğünün talep edileceği bir Newroz olacak," diyen Tuğluk, "Eğer Kürtlerle barışmaktan, Kürt sorununun demokratik çözümünden bahsediliyorsa, tartışmasız bir aktör olduğu açığa çıkmış olan Sayın Öcalan’ın rolünü ve misyonunun oynayabileceği koşullarının yaratılması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın özürlüğüne gidecek yolun sürecinin önü açılması gerekiyor. Toplumsal barış için bu gereklidir," diye konuştu.

ROBOSKİ RAPORU GERİ ÇEKİLMELİ

Tuğluk konuşmasının devamında Roboski raporunu hatırlatarak, “34 sivil insan devletin savaş uçakları tarafından katledilmiş ve Meclis İnsan Hakları, açısından bunu bir koordinasyon hatası olarak bağlamak, vicdansızlıktır. Biz bu raporun geri çekilmesini istiyoruz. Siz bu katliamlarla yüzleşmeden, nasıl barışı gerçekleştireceksiniz?" diye sordu ve  "O nedenle bu raporun derhal geri çekilmesi gerekiyor” dedi.

DEMİRTAŞ:  NEWROZ'DAKİ MESAJLA YENİ DÖNEMİN ROTASI DEĞİŞECEK

Ardından konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da "Newroz’da çıkacak mesaj, Sayın Öcalan’ın Newroz vesilesiyle verecek mesaj, yeni dönemin rotasını değiştirecek. Bölge dengelerini etkileyecek bir mesaj olacaktır," dedi ve sürece ilişkin olarak, "Bu süreç her türlü gerilime ve provokasyonlara açık olabilir, ama biz açık ve şeffaf bir tartışma ile bu sürece yaklaşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

KIŞANAK: HERKESİ NEWROZ’DA ALANLARDA OLMAYA DAVET EDİYORUM

Son olarak konuşan BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, “Newroz gerçekten yepyeni bir dönemin, sürecin başlangıcı olacak," derken, bu Newroz’a katılmanın herhangi bir kutlamaya katılmanın ötesinde bir kutlama olacağını belirterek, "Müzakere bir yoldur, bir yolculuktur, bir süreçtir. İlk adım atılmıştır ancak bunun devamının gelmesi gerekir. Müzakerenin koşullarının kurulması gerekir, müzakerenin kurumlarının, koşullarının oluşturulması gerekiyor. Bu yolun sonuç alıcı noktaya gelmesi için bu mekanizmaları kurmak gerekiyor” diye konuştu.