Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Maraş Katilamı'nın 34’üncü yılı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Katliama ilişkin yayınlanan açıklamada, "Maraş katliamı üstü örtülmeyip, aydınlatılsaydı, bugün belki de Roboski katliamı olmazdı. Roboski katliamı açığa çıkarılmamış, üstü örtülmüş Maraş Katliamı'ndan güç alınarak yapılmıştır" denildi.

Bundan 34 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sık görülen karanlık sayfalarından birinin Maraş’ta yaşandığı belirtilen açıklamada, "19 Aralık’tan 26 Aralık’a uzanan günlerde Alevilere karşı işlenen bu katliamlar ile resmi kayıtlara göre 150 Alevi öldürülürken, yüzlercesi yaralandı, yüzlercesinin de evi ve işyeri tahrip edildi. Resmi olmayan rakamlara göre ise neredeyse 500 yakın insan katledilmişti. Bir haftaya aşkın süren katliamın acı bilançosu yanında onlarca ilde sıkıyönetim ilan edildi" denildi.

Maraş’ta derin devlet tarafından planlanarak yapılan katliam sonrasında Maraş’ın Alevi nüfusunun yüzde 80 azaldığı da kaydedilen BDP açıklamasında, bu haliyle Maraş’ta yaşananın bir insanlık trajedisi olduğu belirtildi.

"GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEDEN TOPLUMSAL BARIŞ SAĞLANAMAYACAK"

"Tıpkı yıldönümüne yaklaştığımız Roboski katliamının bilinen faillerinin üstünün örtülmesi gibi aradan geçen 34 yıla rağmen Maraş katliamının gerçek sorumlusu olan derin devlet yapılanması ve işlediği insanlık suçlarının üstü örtülmektedir" diye devam edilen açıklamada, "Türkiye, Maraş’ta olduğu gibi, Dersim, Çorum ve Sivas’ta Alevilere yapılan katliamlarla yüzleşmeden, faili meçhul cinayetleri çözmeden toplumsal barışı sağlamayacak" denildi.

“Türkiye, geçmişindeki katliamlarla yüzleşmeden, farklı inanç ve kimlikleri anayasal güvence altına almadan barış içerisinde ortak bir gelecek kuramaz. Onurlu bir barışı da tesis edemez” denilen açıklamada, Türkiye’de demokrasinin gelişmesinin ancak farklı inanç ve kültürlerin kendini özgürce ifade edebileceği, hiçbir baskıya maruz kalmadan yaşayabileceği, inancını özgürce yaşatabileceği bir ortamda gerçekleşebileceğinin de altı çizildi.

"MARAŞ AYDINLATILSA, ROBOSKİ OLMAZDI"

Dün, Maraş Katliamı'nda katledilenleri anmak için Maraş’a giden sivil toplum örgütleri ve BDP’lilerin jandarmanın müdahalesine maruz kalmasının hatırlatıldığı açıklamada, "Hükümetin ‘geçmiş ile yüzleşeceğiz, Dersim için özür diledik’ gibi lafların günlük politika geçiştirme mantığı olduğunu, bu konuda samimi olmadığının yanında bu katliamcı zihniyete sahip çıktığının göstergesidir. Dün anmaya giden halka yapılan saldırı 1978 sıkıyönetim ve katliam ruhuna saygı duruşudur" denildi.

BDP, açıklamasında "Maraş katliamı üstü örtülmeyip, aydınlatılsaydı, bugün belki de Roboski katliamı olmazdı," diye kaydetti.