Kongre çalışmalarını sürdüren BDP, isim değişikliğine gidiyor. Halk toplantılarından yeni isim için öneriler alan BDP tüzüğündeki yüzde 40 cinsiyet kotasını hayatın her alanında hayata geçirmeye çalışıyor.

BDP, il ve ilçe yönetim kademelerinde kadın kotasını yakalamak komisyon kurdu.

4 Eylül 2011 tarihinde yapacağı 2. Olağan Kongresi ile hem yeni yönetimini belirleyecek hem de demokratik özerklik, yeni anayasa, meclise dönüp dönmeme, çatışmalı süreç, çatı partisi gibi çok önemli konularda politika belirleyecek olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), kongre çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu gündemlerin yanı sıra, BDP isim değişikliğini de gündemine aldı.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÖNERİ ALINIYOR

İsminin Büyük Birlik Partisi'ne (BBP) benzediğini düşünen ve geçtiğimiz 12 Haziran 2011 seçimlerinde bağımsız adayları desteklemiş olmasına rağmen ulaşamadığı önemli bir bölüm kitlesinin oyunun BBP'ye gittiği bilgilerine ulaşan BDP, bu kongre de isim değiştirecek. Bunun için yapılan kongre toplantılarında öneri almaya başlayan BDP, batı metropollerinde oyunun nasıl ve hangi oranlarda BBP'ye kaydığını da kitlesiyle paylaşıyor.

BDP TOPLANTILARINDA ÖZERKLİĞE BÜYÜK DESTEK

İsim değişikliğinin yanı sıra, yönetim kademelerinde ve Parti Meclisi'nde yer alacak kişilerin hem niteliklerine hem de isimlerine ilişkin görüş ve öneri alan BDP, bu kez işi sıkı tutarak, önerilen isimlerle, öneren kişi ya da kurumların mutlaka görüşmüş olması şartını koşuyor. BDP'nin kongre için yaptığı hemen hemen bütün toplantılarda Demokratik Özerkliğe çok açık destek verilirken, DTK'nin ilan ettiği özerkliğin BDP tarafından hayata geçirilmesi ve pratikleştirilmesi yönünde talep ve öneriler dile getiriliyor.

BDP CİNSİYET KOTASI İÇİN ÖZGÜN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Bu arada BDP yeni yönetimini oluşturmak için oldukça iddialı bir şekilde yürüttüğü çalışmada kadın/cinsiyet temsiline de özel önem atfediyor. Bu amaçla, yerellere gönderdiği özel kongre perspektifi ve genelgesinin yanı sıra kadın/cinsiyet temsiline yönelik de bütün örgütlerine özgün bir perspektif/genelge gönderdi. BDP bünyesinde çalışma yürüten kadınlara hitaben gönderilen genelgede, "Kürt kadınları olarak demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü paradigmamız dünya kadınlarına örnek olacak bir düzeyde. 11 kadın milletvekili, 14 belediye başkanı, Amed, Van ve Şırnak illerinde il genel meclis başkanlığı, yüzlerce belediye meclisi, il genel meclis üyeliği, il ve ilçe yöneticileriyle ciddi kazanımlar elde ettik. Yüzde 40 cinsiyet kotası, eş başkanlık sistemi, meclis tarzı örgütlenme modeli ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan kadın eylem gücüne sahibiz. Ancak böylesi devasa bir güce rağmen, siyasete katılımda bir iddia yetersizliği ve güvensizliğimiz var. Oysa ki siyasette kazanmadan, siyasette dönüştürücü bir rol oynamadan hiçbir alanda kazanamayız ve dönüştüremeyiz" görüşlerine yer verildi.

BDP KADINLARI ZORLAYAN ERKEK EGEMEN ZİHNİYET

BDP içinde bile, "egemen erkek anlayışın siyaset yürüten kadınları zorladığına" işaret edilen genelgede, bu konuda karşılaşılan sorunlar da, "Kadının örgütlü iradesini dikkate almama, kadın hukukunu teğet geçme ve kadını sadece kadından sorumlu gören ve parti yönetim ve karar iradesinden dışlama gibi tutumlar" şeklinde sıralandı. "Bizler erkeğin yedeği değil mücadelenin asli unsurlarıyız. Ayrıca kadının örgütlü iradesi yalnızca kadın çalışmalarında sorumlu değildir, aynı zamanda örgütsel ve siyasal kararlaşmalarda temel iradelerden biridir, tüm ulusal ve toplumsal sorunlara karşı sorumludur. Unutulmamalıdır ki kadının özgürleşmediği bir toplum özgürleşemez" denilen genelgede, yüzde 40 kotanın da kadın kotası değil cinsiyet kotası olduğuna ilişkin özel bir vurgu yer aldı.

'YÖNETİME İKTİDARLA MÜCADELE İÇİN GİRİYORUZ'

Kürt kadınlarının siyasette yer almasının da "iktidar olma" arayışı olmadığına işaret edilen genelgede, kadınların siyasete girme arayışının iktidarla mücadele ve iktidarın sönümlenmesine hizmet etme arayışı olduğu vurgulandı. BDP'nin kapatılma pahasına yürüttüğü Eşbaşkanlık uygulamasının önümüzdeki dönem yaygınlaştırılması istenen genelgede, kadınların hem daha fazla siyasete çekilmesi hem de siyasete giren kadınların karar mekanizmalarında daha etkin rol oynaması çağrısı yapıldı.

KADIN KOMİSYONU DA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

BDP yayınladığı genelgenin hayata geçirilmesi amacıyla da kadınlardan oluşan 7 kişilik özgün kadın komisyonu oluşturdu. Filiz Koçali, Fatma Kurtulan, Yüksel Mutlu, Kibriye Evren, Nursel Aydoğan, Zeynep Ölbeci ve Gülistan Balkaş'tan oluşan komisyon aynı zamanda yerellerde kadınlarla özgün toplantılar düzenliyor.

Diha