Abdullah Öcalan'ın PKK yönetimine iletilmek üzere BDP'ye verdiği mektup, Kandil'e gönderilirken, gece saatlerinde sürpriz bir ziyaret haberi geldi. Bir BDP heyeti, Atatürk Havalimanı'ndan saat 00.30'da THY uçağıyla Kürdistan Federe Bölgesi’ndeki Süleymaniye kentine hareket etti.

Heyette, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın yanı sıra DTK Eş Başkanları Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ile Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk yer aldı.

"KARŞILIKLI DEĞERLENDİRMELERDE BULUNACAĞIZ"

Havaalanında yaptığı açıklamada ziyaretle ilgili bilgi veren Selahattin Demirtaş, "Programımızın gidişatına göre Erbil ziyareti de olabilir. Burada, Kürdistan hükümeti ve değişik partilerin temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Karşılıklı değerlendirmelerde bulunacağız. 1-2 iki gün içerisinde çalışmalarımızı tamamlayıp geri döneceğiz" diye konuştu.

"KANDİL MEKTUBU ULAŞMIŞ OLMALI"

Demirtaş, bir gazetecinin, ''Heyet içerisinde Kandil'e gidecek olan var mı?'' şeklindeki sorusuna ''Yok. Biz mektubu başka yöntemlerle gönderdik. Mektup ulaşmış olmalıdır diye düşünüyoruz. Mektubun cevabı aynı yöntemlerle geri gelirse bizler de İmralı'ya cevabın ulaşması için katkı sunacağız sadece'' yanıtını verdi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şunu da söylemek istiyorum; Sayın Başbakan çoğu zaman yaptığı çağrılarda, 'Silahlarını alıp ülkenin dışına çıksınlar' diye bir ifade kullanıyor. Ama ülkenin dışında bulunanlara, Kandil'e sürekli hava saldırıları oluyor. Bugün de biliyorsunuz bir hava operasyonu gerçekleştirildi. Böylesi bir tutumu, böylesi bir politikayı biz çok tehlikeli olarak değerlendiririz. Eğer Sayın Başbakan, ortada bir eylem hazırlığı yokken, PKK'nin bir eylem girişimi yokken, buna rağmen bu tip şeyleri onaylıyor, bizzat emir vererek yaptırıyorsa, bu çok tehlikeli bir iştir. Böylesi süreçler için en ciddi güven bunalımı yaratacak, en ciddi kaygı yaratacak girişimler bu girişimlerdir diye düşünüyoruz. Bir yandan çözüm için mektup gidiyor Kandil'e, öbür taraftan da hava saldırısı için savaş uçakları gidiyor. İkisi aynı anda ciddi bir tutarsızlık, çelişkidir diye düşünüyoruz.''

SIRRI SÜREYYA DA HABUR SINIR KAPISI'NDAN ÇIKIŞ YAPTI

Dün saat 17.00'da ise BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Habur Sınır Kapısı'ndan çıkış yapmıştı. Sırrı Süreyya Önder’in uçağa binemediği için karayolunu kullandığı uçakla giden heyette olduğu düşünülüyor.

Öcalan'ın mektubunun Önder aracılığıyla Kandil'e iletileceği yorumları üzerine de dün ODTÜ'deki bir etkinlikte açıklama yapan Selahattin Demirtaş, iddiaları yalanlamıştı.

Mektupların muhataplarına götürülmesini milletvekilleri üzerinden yapmadıklarını belirten Demirtaş, ''Uygun bir mekanizma bulup bize yardımcı olacak arkadaşlar üzerinden gönderdik mektupları. Milletvekillerimiz daha çok bu işin esasıyla ilgileniyorlar'' ifadelerini kullandı.

PKK'nin elinde kamu görevlilerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Demirtaş, ''Biz umut ediyoruz ki en kısa zamanda sonuç alınır. İnsanlar ailelerine kavuşur. Görünen o ki yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla süreç ilerledikçe, karşılıklı güven oluştukça bu konularda gelişme olacaktır. Bizim de temennimiz, bütün insanların, cezaevinde olanların, dağda olanların, dağda tutulan insanların da ailelerine kavuşmasıdır'' diye konuştu.

BİLGİLENDİRME KARARINI DESTEKLERİZ

Demirtaş, ''Mektupları götüren mekanizmanın yanıtları da getirip getirmeyeceğine'' ilişkin soru üzerine de ''Evet, aynı mekanizma getirecek. İki hafta içerisinde bütün bu gelişmeler tamamlanır diye düşünüyorum'' dedi.

Bir gazetecinin ''CHP'nin bu süreçle ilgili ''bilgilendirilmiyoruz'' eleştirisi olduğunu'' ifade etmesi üzerine ise Demirtaş, şunları söyledi:

''Yani hükümet bu konularda birinci derecede sorumluluk sahibidir. Tabii ki muhalefeti bilgilendirmek hükümetin sorumluluğundadır. Biz de yani kendi dahil olduğumuz süreç dışında çok fazla bilgi sahibi değiliz. Dahil olduğumuz kadarıyla bilgi sahibiyiz. Hükümetten biz ayrıca özel bilgi alıyor değiliz. Tabii kapalı oturumda hükümet parlamentoyu bilgilendirirse böyle bir karar alırlarsa biz de destekleriz. Bunun dışında bizim grubumuzun tek başına kapalı oturum kararı alma gücü yok. İktidarın bu sorumluluğunun gereği olarak muhalefeti ya tek tek ziyaret ederek ya da kapalı oturumla bilgilendirme gibi bir niyeti olursa biz bundan memnuniyet duyarız.''