Akil İnsanlar Heyeti Bölge Başkanları, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya geldi.

Heyette, Demirtaş’ın yanı sıra BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk de yer aldı.

Akil İnsanlar Heyeti'nden de İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Mithat Sancar ile Akdeniz Bölgesi Grubu üyesi Tarık Çelenk bulundu.

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Can Paker, toplantıda, bundan sonra sürecin nasıl yürüyeceğini tartıştıklarını kaydetti.

Görüşmenin çok iyi geçtiğini aktaran Paker, “Sürecin tıkınmaması için en önemli aktör biz değiliz. Bizim görevlerimiz bitti, raporlarımızı verdik. Başbakan ile konuştuğumuz zaman belki bir şey söyleriz o kadar” dedi.

Paker, bir soru üzerine, “Şahsen sürecin tıkandığını düşünmüyorum. Sağlıklı yürüyor mu bilmiyorum ama sürecin tıkandığını düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

Siyasetçilerin süreçle ilgili olumsuz görüşlerinin bulunduğunun anımsatılması üzerine Paker, “Ben genellikle siyasetçilerin ne söylediğine değil ne yaptığına bakarım. Söylemler beni ilgilendirmiyor” diye konuştu.

Paker, bütün bölgelerin raporlarını tamamlandığını, muhtemelen bugün yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gideceğini bildirdi.

BDP’nin talepleriyle alanda gördüklerinin örtüştüğünü ifade eden Paker, şunları söyledi:

“Bu, çok zor bir süreç. 90 yıllık geçmişi var, 35 yıllık savaş var. 90 yıl batıya doğu anlatılmadı. Batıya yalan söylendi. Doğu müthiş acılar çekti, dramlar yaşadı. Batının bunlardan haberi yok. Batı, bambaşka bir şey zannediyor. 35 yıllık bu acılardan sonra doğuda siyasi bilinç seviyesi çok yüksek. Batıda bu bilinç seviyesi yok. Bu süreç kolay değil, tabi ki sorunlar, inişler çıkışlar olacaktır."

BDP Grup Başkanvekili Baluken de görüşmenin, gecikmiş bir buluşma olduğunu, akil insanların yaptıkları çalışmaların, gözlemlerin detaylarını öğrenme fırsatı bulduklarını kaydetti.

Kaygılarını, ikinci aşamayla ilgili hükümetin yapması gerekenleri, son birkaç hafta içerisinde hükümetle yaptıkları görüşmelerin detaylarını aktardıklarını bildiren Baluken, “Akil insanların mutlaka Öcalan ile görüşmesinin, gözlemlerini aktarmalarının, Öcalan’ın ne düşündüğünün onlar tarafından bilinmesinin önemli olduğunu ifade ettik” dedi.

Bu öneriye nasıl yanıt verdikleri sorusuna Baluken, “Bu konuda bize net bir şey ifade etmediler” karşılığını verdi.

Baluken, “Akil insanların, kalıcı bir barışa gidinceye kadar sürecin bir yerinde mutlaka konumlanmalarının önemli olduğunu ifade ettik” diye konuştu.