BDP Diyarbakır İl Örgütü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kente geleceği ve Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceği 16 Kasım günü protesto gösterisi yapacak.

ANF'nin haberine göre; BDP Diyarbakır İl Örgütü, açılış ve toplu nikâh töreni ile Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmek için Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a geleceği 16 Kasım'a ilişkin bir karar aldı. Konuya ilişkin BDP  İl binasında bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu'nda geniş katılımlı halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz ve STK temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.

'BARZANİ GEREKLİ OLAN MİSYONUNU YERİNE GETİRMİYOR, AKP KONGRESİNE KATILIYOR'

Saygı duruşunun ardından başlayan toplantıda ilk olarak BDP İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz konuştu. Yılmaz, Barzani'nin Erdoğan'ın çağrısıyla, seçim propagandası yapacağı bir günde Diyarbakır'a gelmesinin çok manidar olduğunu belirterek, Barzani'nin temel rolünün üçüncü kez ertelenen Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanmasını sağlamak olduğuna dikkat çekti. Barzani'nin iki milyon aşkın kişinin katıldığı ve Kürt halkı için tarihi bir öneme sahip olan 2013 Newroz'una davet edildiğini ancak katılmadığını hatırlatan Yılmaz, "Barzani'ni Kürt halkının birliği için gerekli olan rol ve misyonu yerine getirmiyor. AKP'nin kongresine katılıyor, Başbakan'ın çağrısıyla geliyor" diye konuştu.

'AKP, BURKAY'LA DENEDİ OLMADI, ŞİMDİ DE BARZANİ'YLE DENİYOR'

Barzani'nin Rojava devrimine yaklaşımını da sert bir dille eleştiren Yılmaz, "AKP, Burkay'la Kürdistan'da kendisine bir zemin yaratmak istedi. Ancak bunda başarılı olamadı. Şimdi bunu Barzani üzerinden yapmak istiyor. Bu AKP'nin 2014 seçim politikalarının bir parçasıdır. Sayın Barzani AKP'nin bu kirli politikalarına alet olmamalı, Kürt halkının birliği için çalışmalıdır" diye belirtti.

Yılmaz, 16 Kasım günü saat 12.00'de BDP İl Örgütü binası önünde taleplerini dile getirecekleri açıklamaya katılım çağrısı yaptı.

Yılmaz'ın ardından konuşan BDP Milletvekili Nursel Aydoğan da Başbakan Erdoğan'ın ve Barzani'nin Diyarbakır'daki görüşmenin Kürt halkı için sürpriz bir görüşme olduğunu belirten Aydoğan, "Şüphesiz ki Sayın Barzani'nin Türkiye'ye her zaman gelme koşulları vardı. Newroz'da Diyarbakır'a gelmeyen Barzani tam da Ortadoğu'da önemli siyasal gelişmelerin olduğu dönemde Başbakan'ın çağrısıyla Diyarbakır'a gelecek. Barzani'nin gelmesinin en önemli nedeni Rojava'daki son siyasi gelişmelerdir. Rojava'da dün itibariyle 82 kişinden oluşan bir meclis oluşturuldu. Bu meclis halkımızın demokratik özerklik modeline öncülük eden bir yönetimi açığa çıkaracaktır. Bize göre böylesi bir kazanımın Barzani tarafından alkışlanması gerekir. Böylesi bir süreci seçerek Diyarbakır'a gelişini eleştirmek istiyoruz. Keşke daha farklı bir dönemde gelseydi. Kürt Ulusal Birliği'nin sağlandığı bir dönem eş başkanlarımız ve seçilmişlerimizle birlikte halkımızla görkemli bir şekilde karşılasaydık. Ama şimdiki gelişi her Kürdün kafasında soru işareti bırakmaktadır" diye konuştu.

"ROJAVA'YA YÖNELİK AMBARGODA BARZANİ'NİN PAYI BÜYÜK"

Rojava devriminin önüne Barzani ve KDP'nin engel oluşturmak istediğinin herkes tarafından görüldüğüne dikkat çeken Aydoğan, Rojava'ya yönelik ambargoda Barzani'nin de büyük bir yapının olduğunun altını çizdi. Salih Müslim'in de KDP tarafından engellendiğini hatırlatan Aydoğan, "Barzani'nin gelişinin tam Rojava'yla ilgilidir. Sayın Barzani 'eğer Rojava'da bir adım atılacaksa bunda benim ağırlığım olmalıdır' diyor. Kusura bakma Sayın Barzani, Sayın Öcalan 20 yıl boyunca Suriye'de kalmıştır. Bugün Rojava'da Sayın Öcalan'ın çizgisi hakimse orada 20 yıllık bir emek, çaba vardır. Olanlar bütün bunların sonuçlarıdır. Bütün bu gelişmelere bir Kürt lider olarak siz de saygı duymak zorundasınız. Bunları görmezden gelerek siz Rojava üzerinde etkili olamazsınız. Kimin emeği varsa heykeli olacak olan da odur. Sizin Kürt bir lider olarak yapmanız gereken Türkiye'ye gelmek değil. Sizin yapmanız gereken Suriye'deki özgürlük devrimini bütün Kürtlerin kazanımı olarak alkışlamak ve selamlamaktır. Sayın Barzani'den almak istediğimiz ve duymak istediğimiz mesaj da budur" diye belirtti.

"ERDOĞAN DİYARBAKIR'A GELİP NE SÖYLEYECEK"

Başbakan Erdoğan'ın gelişine de değinen Aydoğan, "Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelip ne söyleyeceğini çok iyi biliyoruz. 'Biz İzmir'le Diyarbakır'ı ayırmıyoruz. İstanbul'da ne yapıyorsak Kars'ta da onu yapıyoruz' diyecek. Biz bunları duymak istemiyoruz. Bizim duymak istediğimiz tek şey var. Sizin yapmanız gereken şey yaptıklarını anlatmak değil. 90 yıldan beri yapılmayanlar konusunda öz eleştiri vermektir. 90 yıldan beri Kürdistan topraklarına yatırım yapılmamıştır. Sizin propagandanızı Diyarbakırlılar dinlemeyeceklerdir. Diyarbakırlılar 'barış için ne yaptın' diye soracaklar. Kürtlerin hak ve özgürlükleri, demokratik çözüm süreciyle bize yeni bir şey söylemeyecekseniz sadece açılış yapacaksanız. Kusura bakmayın Amedliler sizin yanınızda olmayacaklar. Sizin yanınıza Elazığ'dan Erzurum'dan, Bingöl'den otobüslerle taşınacak olanlar olacak" dedi.