BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, CHP'nin Meclis Başkanı'na öneri olarak sunduğu iki komisyon önerisine olumlu baktıklarını ifade ederek, "CHP'nin bugün atmış olduğu bu adım önemlidir, anlamlıdır” dedi. Buldan, bu tavrın devamının gelmesini istedi.

 

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Kürt sorununun Meclis bünyesinde "Toplumsal Mutabakat Komisyonu" ve Meclis dışında "Akil İnsanlar Grubu" kurularak çözülmesi için Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e verdiği yol haritasına BDP'den destek geldi.

 

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Kürt sorununun çözümü noktasında siyasi iradenin de Meclis olduğunu düşündüklerini belirtti. CHP'nin özellikle savaş tezkeresi konusunda Meclis'te almış olduğu tutumun hala hafızalarda olduğunu hatırlatan Buldan, "Önemli bir girişim. CHP'nin bugün atacağı adımın bundan sonra da aynen devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Yoksa Kürt sorununun çözümü noktasında bizim kapımız sürekli herkese açık, bu konuda her zaman üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya çalıştık, bundan sonra da yaparız. Çünkü sonuçta bedel ödeyen bir partinin üyeleriyiz. Kürt sorununun çözümü noktasında da BDP olarak barıştan, çözümden, diyalogdan, müzakereden yana olduğumuzu her zaman ifade ediyoruz. CHP'nin bugün atmış olduğu bu adım önemlidir, anlamlıdır ama bunun devamının gelmesini düşünüyorum yani Genel Kurul'da sergileyecekleri tavrın da buna denk düşmesi gerekiyor. Özellikle savaş konusunda savaş tezkeresi çıktığı zaman CHP'nin tutumu ortadaydı, sadece muhalefet eden parti BDP idi. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte de aynı tavrın devam etmesi gerekiyor" dedi.

 

MHP'nin de bu konuda şapkasını çıkarıp düşünmesi gerektiğini söyleyen Buldan, "Bu kadar kanın, bu kadar acının, bu kadar gözyaşının bitmesi gerektiğini düşünüyorum. MHP'nin de bu konuda Kürt sorununun çözümü noktasında artık elini taşın altına koyması gerekiyor. Ölen insanların hepsi bizim çocuklarımız. Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı da Çerkez'i de hangi taraftan olursa olsun sonuçta yanan bizler oluyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan bu sorunun çözümü noktasında herkes üzerine düşeni yapmalı" dedi.

 

ÇİÇEK’İN TAVRI OLUMLU

CHP'nin önerdiği iki komisyon hakkında da Buldan şunları dile getirdi: "Üst düzeyde karar mekanizmalarımız henüz bunu tartışmadı ama farklı bir şeyler gelişebilir mi onu şimdiden söyleyemem. CHP'nin bu tavrına yönelik muhtemelen olumlu bir tavır içerisine girebiliriz" ifadesini kullandı.

 

Başbakan'ın takınacağı tutumun da önemli olduğunu vurgulayan Buldan, şunları ifade etti: "Sonuçta Başbakan'ın açıklamaları ortada, müzakereden bahsediyor. Başbakan barıştan bahsediyor bazen. Zaman zaman bunu dile getiriyor. Olumlu bir tavır çıkabilir diye düşünüyorum. Onlar da şu gerçeğin farkındalar. Türkiye'de bir sorun var. Bu sorun Kürt sorunudur. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşme alanında ilerleyemeyeceği ortadadır. Bu konunun çözümü noktasında AKP derin düşünmeli, gerçekleri görmeli ve buna göre de tavır sergilemeli. Cemil Çiçek'in her konuda tavrının olumlu olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen bu konuda da olumlu tavır sergileyecektir ama önemli olan AKP Hükümetinin, Başbakan'ın tavrıdır. Ümit ediyorum ki bu konuda olumlu bir şey gelişir" dedi.