CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, vefatının 51. Yılında, 27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen Adnan Menderes'in kabrini ziyaret etmesinin ardından Deniz Baykal da bu konuda bir çıkış yaptı.

 

Geçmişte yapılan hatalardan politikacıların ders çıkarması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Eğer ülkenin huzura ihtiyacı var diyorsak, bu ülkenin insanlarının huzura ihtiyacı var anlamı çıkar. Geçmişte yapılan tüm siyasi idamların birer cinayet olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor. Tarih böyle yazar. Bizim de bunu böyle kabul etmemiz lazım" demişti.

 

MENDERES CHP'YE RAĞMEN İDAM EDİLMİŞTİR

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da, ''Bilinmelidir ki Adnan Menderes'i CHP idam ettirmemiştir, Menderes CHP'ye rağmen idam edilmiştir. Bu tarihi bir gerçektir'' dedi.

 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, Adnan Menderes'in idamının yıl dönümünde Türkiye'nin bu konuya daha sıcak bir ilgi gösterdiğine dikkati çekti.

 

Yaşanmış tarihi olayların, günün siyasi ihtiyaçları açısından sürekli değerlendirilmeye tabi tutulmasının doğal olduğuna işaret eden Baykal, siyasetin her an kendi şartları içinde tarihi yeniden değerlendirebileceğini ifade etti.

 

Bu durumu anlayışla karşıladığını kaydeden Baykal, bir Başbakan ve bakanlarının tartışmalı bir yargılama içinde, özel mahkemelere özel hakimler atayarak, özel bir yargılamaya uygulayarak idama mahkum edilmesinin kabul edilir olmadığını vurguladı.

 

Dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün çok açık, net ve kararlı bir biçimde idamlara karşı çıktığını belirten Baykal, İnönü'nün idamın yanlış olduğunu açık bir şekilde o dönem ortaya koyduğunu kaydetti.

 

Baykal, şöyle konuştu:

''O dönem CHP'nin sorumlu temsilcileri bu idamın çok büyük yanlışlıklara yol açacağını, siyasi hayatımıza kan bulaştıracak tehlikeli bir geleneği başlatacağını kaygıyla tespit etmişler ve ısrarla bu konuda güç sahibi olanlara yazıyla başvurarak, bu durumu önlemeye gayret etmişlerdir. İdamların yanlış olduğu bugün tespit edilmemiştir. Başından beri yanlıştır. Bilinmelidir ki Adnan Menderes'i CHP idam ettirmemiştir, Menderes CHP'ye rağmen idam edilmiştir. Bu tarihi bir gerçektir. CHP'nin idamda özel bir sorumluluğu yoktur. Elbette bu toplumun bir parçası olarak hepimiz ülkemizde bir Başbakanın idam edilmesinden dolayı üzüntü duyarız ve bu üzüntüden üzerimize düşen payı da alırız. Ama özel olarak CHP'nin bu idamdan sorumlu olduğu kanaatinin ortaya çıkması sakıncalı ve yanlıştır. Tarihi gerçeklere aykırıdır.''

 

Tarihi şahsiyetlerin olumlu ve olumsuz olan tartışmaya açık pek çok uygulamasının bulunduğunu, ancak o tartışmaları tarihin değerlendireceğini dile getiren Baykal, şunları kaydetti:

''İdam ve hukuk dışı yargılama, sözde ve göstermelik yargılama kabul edilebilir değildir. Maalesef bu olmuştur. Yasa, adalet tarihi açısından da utanç konusudur. Kararlar da ayıptır. İdam kararı hiçbir şekilde kabul edilemez. Adnan Menderes'in bu acı sonu dolayısıyla toplumumuzun gönlünde, zihninde başka bir yeri vardır. Mağdur edilmiş bir insandır. Siyasi nedenlerle idam ettirilerek büyük haksızlıklara maruz bırakılmış bir insandır. Halkımız onu büyük bir sevgiyle kucaklamıştır. Buna da saygı duymak lazımdır. Bu duygu bizi tarihi gerçekleri, o süreç içerisinde yaşanan siyasi tartışmaları ve idamın ta başından beri yanlış olduğu gerçeğini ve o idamın CHP'nin sorumluğunda gerçekleşmiş bir idam olmadığı gerçeğini görmemize engel olmamalıdır.''