KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık 1 Kasım’da yapılacak genel seçimleri değerlendirdi. 7 Haziran seçimlerinde Avrupa’dan gelen oyların önemine dikkati çeken Bayık, “1 Kasım seçiminde, 7 Haziran seçimlerinden daha fazla çaba gösterilmesi gerek” dedi. Bir tek oyun bile çok değerli olduğunu vurgulayan Bayık, “1 Kasım seçimleri 7 Haziran’dan daha önemli bir değer kazanmıştır. Herkes sandığa gitmeli,” diye konuştu.

ANF’ye konuşan Bayık’ın değerlendirmeleri  özetle şöyle:

“BİR DARBE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

“Erdoğan-AKP,  7 Haziran seçimlerinin sonuçlarının kabul etmemiş ve reddetmiştir. Parlamento’yu, halkların iradesini reddetmiştir. Bu temelde Türkiye’de bir darbeyi gerçekleştirmiştir. Çünkü 7 Haziran seçimleriyle AKP iktidardan düşmüştür. Erdoğan hayallerini gerçekleştiremez bir sonuç ile karşılaşmıştır.

“KÜRT HALKIYLA TÜRK HALKININ BİRLEŞMESİNDEN HAZ EDİLMEDİ”

“Şu açıkça görülmektedir; Kürt halkıyla Türk halkının birleşmesini haz etmemişlerdir. Türkiye’deki bütün halkların, kültürlerin, dinlerin kendi kimlikleriyle ortaya çıkmasını, birlikteliğini kabul etmemişlerdir. Yine Türkiye sosyalist hareketinin ve onun öncülüğündeki demokrasi güçlerinin gelişmesini, güçlenmesini haz etmemişlerdir. Onun için Kürtlerin, Önder APO’nun, PKK’nin ve HDP’nin şahsında bütün demokrasi güçlerine, sol güçlere, ezilenlere ve yeni yaşam mücadelesi içerisinde olanlara karşı büyük bir savaş açmışlardır. Bu savaşla iradeyi kırma ve de teslim alıp kendi iktidarlarını savaşla, zorla, baskıyla, hileyle ve her türlü entrikayla korumayı esas almışlardır.

MEZARLIKLARA YÖNELİK SALDIRILAR

“AKP-Erdoğan, öyle bir savaş geliştirmiştir ki; mezarlıklara kadar bunu vardırmıştır. Hitler faşizmi bile mezarlıkları hedef almamıştır. Mezarlıkları hedef almak demek, bütün Kürtlere ait ne varsa yok etmeyi ifade etmektedir.

ANKARA KATLİAMI

“10 Ekim’de Ankara’da büyük barış mitingi yapılmak istenmiştir, bu mitingde büyük bir katliam yapılmıştır. Bu münasebetle 10 Ekim Ankara’daki katliamının bütün şehitlerini saygıyla anıyorum. Onların amaçlarını, istemlerini gerçekleştireceğimize dair bir kere daha söz veriyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum.

“ANKARA KATLİAMININ AMACI EYLEMSİZLİK KARARINI ENGELLEMEKTİ”

“Yurt dışından, Türkiye’de çeşitli güçler, halklar ve demokrasi güçleri bize çağrıda bulundular. Bu çağrılarla bizim eylemsizlik kararı almamızı istediler. Biz bu çağrılara dayanarak böyle bir kararı aldık ve uyguladık. Bu karar ilan edildiği gün, Ankara katliamını gerçekleştirdiler. Yine bu karardan hemen sonra askeri ve siyasi operasyonları arttırdılar. Birçok tutuklama, katliam girişiminde bulundular. Bununla eylemsizlik kararımızı ortadan kardırmamıza yol açmak istediler. Bütün çevrelerin bunu iyi görmesi gerekiyor. Aldığımız karara hepsi sahiplik yapmalılar, çağrılarına sahiplik yapmalıdırlar. Eylemsizlik kararına Türkiye’nin uyması için büyük çaba göstermelidir.

“HERKES SANDIĞA GİTMELİ”

“Erdoğan yaptıklarıyla seçimleri kazanamayacağını çok iyi biliyor. Kaybedeceğini biliyor. Onun için daha ciddi bir savaşa hazırlanıyor. Bunu bilerek herkesin sandıklara gitmesi gerekiyor.

“1 Kasım seçimleri 7 Haziran’dan daha önemli bir değer kazanmıştır. Bu temelde Avrupa’da yaşayan bütün halklarımızın, kültür ve dinlerin ve dostlarımızın faşist diktatörlüğe karşı yürüttükleri demokrasi mücadelesinde bu seçimleri de çok iyi değerlendireceklerini, Erdoğan’a ve şürekâsına büyük bir tokat vuracaklarını düşünüyorum ve buna inanıyorum. Herkesin bu bilinçle seçimlere gitmesi, herkesi götürmesi gerekiyor. Hem de zamanında oy kullanmaları gerekiyor, zamanı geçirmemeleri gerekiyor. Ben halklarımızın bu inanç ve bilinçle, şehitlerin amaçlarını gerçekleştirmek için sandıklara gidip oy kullanacaklarını düşünüyorum. Herkese bu temelde selam, sevgi ve başarı dileklerimi iletiyorum.”

(ANF’den derlenmiştir)