"Kürt sorununun çözümü için bir karar verilmelidir" diyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, tahkim edilmiş ateşkese hazır olduklarını belirtti. Bayık, "Türk devleti tarafsız gözlemcilerin varlığında Kürt sorununun çözümü için müzakereye hazırım derse, baş müzakereci olan Önder Apo'nun bu rolünü özgürce gerçekleştirmesini sağlarsa yarın hemen ateşkes sağlanabilir" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Azadiya Welat Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde yapılan ateşkes çağrılarını değerlendirdi. Türkiye'nin tam bir siyasi kriz içinde olduğunu söyleyen Bayık, AKP'nin başlattığı savaşın Türkiye'nin temel gündemi haline geldiğini belirtti.

AKP'nin varlığını ve geleceğini Kürt hareketini ezmeye bağladığını kaydeden Bayık, "Türk devleti aslında gerillanın bu düzeyde bir misilleme performansı gösteremeyeceğini düşünüyordu. Uygulayacağı şiddetle Kürt halkını ve demokrasi güçlerini sindireceğini sanıyordu. Ancak durum AKP'nin düşündüğü biçimde gelişmedi. AKP bu durum karşısında daha mantıklı ve rasyonel düşüneceğine, son ferdine kadar ezeceğiz, politikası ve söyleminde ısrar etmektedir" dedi.

'ÇAĞRILAR HAKLI VE MAKUL ÇAĞRILARDIR’         

Savaşın şiddetlenmesi karşısında kaygı duyan birçok gücün "çift taraflı ateşkes" çağrısı yaptığının altını çizen Bayık, bu çağrılara ilişkin şu vurguları yaptı: "En son Avrupa Birliği yöneticileri ve Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi gruplar da çift taraflı ateşkes çağrısı yapmışlardır. Çift taraflı ateşkes temelinde müzakerelerle sorunların çözümünü istemişlerdir. Bu çağrılar gerçekten de haklı ve makul çağrılardır. Ancak Türk devletinin Kürt sorununu çözme iradesi ve kararı olmadığı için çift taraflı ateşkes koşullarında müzakereyi kabul etmemektedir. Tayyip Erdoğan'ın 'Kürt sorunu da yok, taraf da yok, masa da yok, gözlemci heyeti de yok' demesi bunun açık ifadesidir. Zaten Kürt sorununun çözümünde en makul ve çözümleyici yaklaşımı gösteren Önder Apo'ya rehine muamelesi yapmaları ve ağır tecrit uygulamaları bu nedenledir."

'TAHKİM EDİLMİŞ ATEŞKESE HAZIRIZ’      

"Kürt Özgürlük Hareketi oyalamayı hedeflemeyen müzakere temelinde çözüm endeksli tahkim edilmiş bir ateşkese her zaman hazırdır" diyen Bayık, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Zaten şimdiye kadar 9 defa tek taraflı ateşkes ilan etmesi bu yaklaşımın dışavurumudur. Hiçbir zaman sonuna kadar savaş yaparak Türk devletine diz çöktüreceğiz demedik; Türkiye sınırları içinde demokratik siyasal çözüme inandık ve bunu en doğru çözüm yolu olarak gördük. AKP'nin politikaları toplumda bu inancı kırmış olsa da biz hala sorunun demokratik siyasal yollardan çözülebileceğine inanıyoruz. Ancak Türkiye buna karşılık vermiyor. Çünkü Kürt sorununu evrensel ölçülerde, ya da dünyanın herhangi bir yerinde nasıl çözülüyorsa bu çerçevede çözmeye yanaşmıyor; Türk usulü, milli çözüm adı altında çözümsüzlüğü ve Kürtlerin kültürel soykırım sistemi altında tutulmasını dayatıyor. Eğer arabulucuları, gözlemcileri kabul eden müzakere eksenli bir çözüme zemin olacak bir ateşkes kabul edilirse Kürt Özgürlük Hareketi buna derhal hazırdır. Böyle bir ateşkesin olmaması Türk devletinin tutumlarından kaynaklanmaktadır. Tarafsız arabulucular bunu rahatlıkla tespit edebilirler."

'MÜZAKERE ENDEKSLİ ÇİFT TARAFLI ATEŞKES ANLAMLI OLUR’                 

Müzakere edilecek temel konu başlıklarının Dolmabahçe Mutabakatı'nda ortaya konulduğunu kaydeden Bayık, şunları vurguladı: "Avrupa'dan ya da başka taraflardan yapılan çağrılar da bu yönlü müzakereye dönülmesi yönündedir. Müzakere de kalıcı bir çözüm içindir. Bu açıdan Türk devleti tarafsız gözlemcilerin varlığında Kürt sorununun çözümü için müzakereye hazırım derse, baş müzakereci olan Önder Apo'nun bu rolünü özgürce gerçekleştirmesini sağlarsa yarın da hemen ateşkes sağlanabilir. Ancak eskisi gibi oyalama, zaman kazanma, ama çözüm için adım atmama bugün olduğu gibi daha şiddetli bir savaş ortamını ortaya çıkaracaktır. Çünkü bu yaklaşım, fırsatını bulduğunda ezme amaçlı olduğundan çatışma etkenlerini daha da derinleştirmektedir. Bu açıdan eskinin tekrarını aşan, kesinlikle çözümü hedefleyen müzakere endeksli çift taraflı ateşkes anlamlı olur ve sonuç alır. Çift taraflı ateşkes isteyenler de bir Kürt sorununun var olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini söylemektedirler. Türkiye bu sorunu çözmeyerek zaman kaybediyor, kan kaybediyor. Özcesi Kürt sorununun çözümü için bir karar verilmelidir. Böyle yaklaşıldığında Türkiye zayıflamayacak, bölünmeyecek, aksine kesinlikle güçlenecektir. Kürt sorununun çözümünü istemeyenler kesinlikle Türkiye'nin güçlenmesini istemeyenlerdir." (DİHA)