Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İzmir'den gelen "İzmir’den Diyarbakır’a Mostar’dan Malabadi’ye Barış Köprüsü Girişimi" heyetini karşıladı.

Balkan Anadolu Derneği’nin organizasyonu ile gelen heyette bulunan AKP  Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk ve STK temsilcilerinin bulunduğu heyeti güllerle karşılayan Baydemir ve heyettekiler konuşmalarında barış mesajları verdiler.

CHP'Lİ SAİT: KAVGADAN KİMSEYE KAR ÇIKMAZ

CHP'li Sait, Diyarbakır’a gelişi sırasında uçakta iki oğlu dağda olan Fatma Doğan adlı kadınla tanıştıklarını ve Doğan’ın da heyete katıldığını söylerken, "Fatma Ana bize gerçekten bu kez samimi mi?” diye sorduğunu ve bu sözünün kendilerini çok etkilediğini belirterek samimi olduklarını ifade etti ve Sait ayrıca, “Diyarbakır’da bulunmamızın en büyük nedenlerinden bir tanesi Çanakkale’de şehit olan Kürt, Boşnak kardeşlerimizle nasıl birlikte şehit düştüysek yine birlikte olmak istiyoruz. Kavgadan kimseye kar çıkmaz. Biz gerçekten samimi duygularla geldik. Buradaki arkadaşlarımız samimi duygular ile geldiler. Vatan hasreti çekmiş göçmenler olarak buradayız” diye konuştu.

ENSARİOĞLU: HER ZAMANDAN FAZLA BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da “Her zamandan fazla barışa ve kardeşliği ihtiyaç duyduk. Uzun yıllar aynı ülkede birbirimizi tanımadan yaşadık. Onun için daha sık gidip gelmeliyiz. İnsanlar konuştukça, empati yaptıkça birbirini daha iyi anlar. Daha çok yakınlaşır. Böylelikle de var olan sorunlarımızı çözme fırsatı buluruz” dedi.

Ensarioğlu, Newroz arifesinde gerçekleşen bu ziyarettin önemli olduğunu belirterek, bunun kalıcı barışa dönüşmesini umduğunu söyledi.

BAYDEMİR: YURTTAŞLAR SÜRECE DAHİL OLMALI

Baydemir de, bu ziyaretlerin Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında 30 yıllık çatışmanın yarattığı travmadan kaynaklı uzaklaşmayı ortadan kaldırmayı umduğunu dile getirerek, “Birbirine dokunmadığımız insan kalmamalı, acısını yüreğimizde hissetmediğimiz bir insan kalmamalı” dedi.

“Annelerin acısı ve gözyaşı arasında bir ayrım yapma devri kapanmıştır," diyen Baydemir, "Annelerin acısını ve hissiyatını yüreğimizde hissetme zamanı gelmiştir” diye konuştu.

“Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Ezidisiyle, Süryanisiyle, Ermenisiyle bu coğrafya yeteri kadar acı yaşadı” diyen Baydemir, bu acılardan yeteri kadar ders çıkarılması ve yeni bir yaşam kurulması gerektiğini söyledi. Umutlu olmak dışında bir çare olmadığını belirten Baydemir, onurlu bir barışın tesisi için yurttaşların sürece dahil olması gerektiğini bildirdi.

Osman Baydemir, "Bugün Diyarbakır ile İzmir arasında barış köprüsü inşa etmek bir ödevdir, bir görevdir ve aynı zamanda bir onurdur” şeklinde konuştu.

Türkiye’de inşa edilecek olan barışın sadece Türkiye’ye değil Ortadoğu halklarının yaşamına da kalite getireceğini söyleyen Baydemir, "Bence artık barışın vakti gelmiştir," dedi.

KARŞILIKLI HEDİYELER VERİLDİ

Ziyarette Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk ve İzmir milletvekili Rıfat Seyit Baydemir’e Anadolu, Mezopotamya ve Balkan halklarının milli kıyafetle Mostar Köprüsü önünde halay çeken görüntüsünün işlendiği bir resim armağan etti.

Baydemir de konuklarına Diyarbakır’ın tarihi ve çok inançlı yapısını temsil eden sur, cami, kilise, havranın işlendiği bir tablo armağan etti. Baydemir konuklarına ayrıca Türkçe ve Kürtçe hazırlanmış Diyarbakır Gezi Rehberi’ni verdi.(Demokrat Haber)