Zübeyde Sarı / BBC Türkçe

Bütün bölge milletvekilleri ve PKK'nin İmralı'daki lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın katıldığı mitinge ilgi yoğundu.

Daha önce BDP’nin çok etkili olmadığı Şanlıurfa’da, Osman Baydemir’le birlikte yeni bir soluk yakaladığı görülüyor.

Baydemir Urfa’da pek çok aşiretle görüşmüş ve BDP rozeti takmıştı.

Peki AKP ve BDP’nin kıyasıya çekiştiği Urfa’da aşiretlerin seçimdeki rolü ne?

Kentte gazetecilik yapan Celal Çiftçi'yle, aşiretlerin seçimdeki rolünü konuştum.

Baydemir'in kampanyasının kentteki aşiretler arasında bölümmeye neden olduğunu kaydeden Çiftçi, ''Geçmişte Güneydoğu ve Duğu’da terör olayları yaşanırken, Urfa’da hiç bişey olmadı. Bunun nedeni de aşiretlerin siyaseti dengede tutmasıdır'' dedi.

Çiftçi 10 yıl öncesinde aşiretlerin tek partiye yöneldiklerini, ancak şimdi daha çeşitli bir yapının oluştuğunu belirtirken,

''10 yıl öncesine döndüğümüzde aşiretler tek partiye mensup olurdu. Ancak bugün aynı aşiret mensubu kişiler, farklı farklı partilerden aday olabiliyor. Bu da eski güçlerinin kalmadığı anlamına geliyor.

“URFA’DA BDP KAZANMIŞTIR”

BDP’nin Urfa’da kazanma ihtimalini soruyorum. Çiftçi pek umutlu görünmüyor. Baydemir’in çok az bir farkla kaybedeceğini söyleyerek, “aslında Baydemir kaybetse bile BDP kazanmıştır. Çünkü BDP’nin Urfa’daki oy oranı %19’du fakat bu seçimde çok artacak. Bu da BDP’nin kazandığı anlamına geliyor” cümlelerini ekliyor.