HDP Urfa Milletvekili ve Sözcüsü Osman Baydemir, HDP'nin referandum kampanyasının ikinci ayağındaki programlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çalışmaların startının Edirne ve Kandıra cezaevleri önünden başlayacağı bilgisini de paylaşan Baydemir, “Edirne’den Kars’a kadar 66 il ve ilçede seçmenlerimizle buluşacağız ve az önce de ifade ettiğimiz gibi Eş Genel Başkanlarımızın bulundukları cezaevlerinin kapısında start vereceğiz” dedi.

“Kürt halkı bir kez daha tekçiliğe hayır diyecektir” ifadelerini kullanan Baydemir, “HDP Kürt coğrafyasındaki zulümlere hayır demektedir ama pek çok hayır sebebi var. Kürt seçmeni eş genel başkanlarının cezaevine konulmasına HAYIR diyecek. Belediyelere kayyum atanmasına, şehirlerin yıkılmasına hayır diyecektir, kendi dilinin yasaklanmasına, tekçiliğe hayır diyecektir. Tek adamlık, kulluktur. Kulluk ancak ve ancak Allah’adır. Onun dışındaki tüm tekçi anlayışlar şirktir” ifadelerini kullandı.

Parti merkezinde basın toplantısı düzenleyen Baydemir, şöyle konuştu:

Bugün MYK’mız oldukça yoğun bir gündemle bir araya geldi. Her şeyden önce Türkiye toplumunun barışa giden yolda büyük bir değişimi ve yüz binlerin, milyonların Newroz’da yaşattığı coşkuyu selamlamak istiyorum. Hakikaten 2 yıllık baskı politikası, yıllık OHAL rejimi ve toplumu teslim alma politikalarının tümünün boşa çıkarılmasından duyduğumuz memnuniyeti kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Bir diğer husus da 7’den 70’e Newroz alanını dolduran bütün halkımıza şükranlarımızı iletmek istiyoruz.

‘KEMAL KURKUT CİNAYETİ’

Newroz’da Diyarbakır’da işlenen cinayeti MYK’mız bir kez daha kınamaktadır. Maalesef olay ilk gerçekleştiği andan itibaren olduğundan farklı gösterilmek istendi. Bir yargısız infazın olduğundan farklı gösterilmesi suretiyle yargısız infazın boyutu daha da ağırlaştı. Gazeteciliğin suç olmadığı tespitimiz de bir kez daha hayat buldu. Bir gazetecinin çekmiş olduğu fotoğraflar bunun güvenlikle ilgili olmadığını, Newroz’u sabote etme niyetli bir cinayet olduğunu açığa çıkardı. Bir kez daha özgür basın geleneği hakikatin karartılmasının önüne geçmiş oldu. Kemal Kurkut’un faillerinin cezalandırılması ve arkasındaki tüm saikin açığa çıkarılması için HDP olarak çabalarımızı sürdüreceğiz. Aileye sunduğumuz hukuki destek de devam edecek.

‘2017 NEWROZ’U ‘HAYIRLI BİR NEWROZ OLDU’

Newroz alanında buluşan milyonlar aynı zamanda 16 Nisan’a dair güçlü bir duruşu ortaya koymuşlardır. ‘Hayır’ iradesinin ortaya çıktığı bir Newroz olmuştur. 2017 Newroz’u hayırlı bir Newroz olarak kaydedilecektir. 2017 Newroz’u 2013 Newroz’unun ruhuna sahip çıkan bir Newroz olmuştur. 2017 Newroz’u yakın gelecekte Türkiye siyasal yaşamında büyük değişimlere tanıklık edeceğimizin işaretlerini içermektedir. 2 yıldır dayatılan “Çökertme Planı”nın 2017 21 Mart’ında çöktüğünün göstergesidir.

REFERANDUM KAMPANYASI

Bildiğiniz gibi kampanyamızın ana hatlarını 3 ilde eş zamanlı paylaşmıştık. Önümüzdeki süreçte de toplam 15 miting düzenleyeceğiz. Final mitingimiz de Diyarbakır’da olacak. Kampanyamızın ikinci aşama startını 29 Mart’ta Edirne ve Kandıra cezaevi önünde vereceğiz. Eş Genel Başkanlarımızın rehin alındıkları cezaevleri önünde başlayacak. Kitlesel miting programımız ise şöyle:

1 Nisan – Bursa, 1 Nisan - Hatay, 2 Nisan - Adıyaman, 2 Nisan - Aydın, 8 Nisan - Adana, 8 Nisan – Kocaeli,  8 Nisan – İzmir,  9 Nisan – Mersin, 9 Nisan -  Antalya,  9 Nisan – İstanbul, 9 Nisan – Ankara, 11 Nisan – Batman, 13 Nisan – Yüksekova, 14 Nisan – Van.

Son olarak final mitingimiz 15 Nisan’da Diyarbakır’da gerçekleşecek. Edirne’den Kars’a kadar 66 il ve ilçede seçmenlerimizle buluşacağız ve az önce de ifade ettiğimiz gibi Eş Genel Başkanlarımızın bulundukları cezaevlerinin kapısında start vereceğiz.

Uzun bir zamandır partimize yönelik partimizi işlevsiz kılmaya ve bir nevi fiili olarak kapattırmaya yönelik baskı ve saldırı politikasıyla karşı karşıyayız. Uzun bir zaman dilimidir partimizin bütün faaliyetleri yasak kapsamına alınmıştır. Temmuz 2016’dan bugüne değin 37 HDP il eş başkanı, 97 HDP ilçe eş başkanı tutuklandı. Şu anda yönetimde olan 27 il ve 84 ilçe eş başkanımız tutuklu bulunmaktadır. 13 milletvekilimiz, 2 MYK, 5 PM üyemiz ve 750’yi aşkın il ve ilçe yöneticimiz tutuklu. 85 belediye başkanımız tutuklu, 70’i aşkın belediyemize de kayyum atandı. HDP’de olan ve HDP ile ortak yürüyen en az 10 bin insan gözaltına alındı. Toplamda 5 bini aşkın tutuklama gerçekleşti. Ama biz HDP olarak topluma dayatılan baskı politikasına boyun eğmeyişinin ifadesi olan Newroz ve Newrozla gelişen büyük moralle 16 Nisan’a hazırlanıyoruz.

‘REFERANDUMA FAŞİZAN ORTAMDA GİRİYORUZ’

1-20 mart tarihleri arasında 17 ulusal kanalın verileri incelendiğinde Cumhurbaşkanı 169 saat canlı yayınlarla topluma hitap etmiş, AKP 302, CHP 47 MHP 17 HDP ise 0 saniye yansımış. 20 günde HDP’nin faaliyetleri ulusal kanallara hiç yansımamış. Bu bile faşizan bir ortamda bulunduğumuzun göstergesidir. Böyle bir ortam içinde referandumun, paketin tasdik edilmesi bir meşruiyet sorunu ortaya çıkaracaktır.

‘HAÇLI- HİLAL SAVAŞI YARATMA GAYRETİ VAR’

Şu an itibariyle hükümetin içeride geliştirdiği baskı politikası yetmiyor olacak ki dışarıda adeta bir Haçlı - Hilal savaşı başlatmanın gayreti içindeler. Bu gayretle toplumun düşünce dünyasını etkilemek suretiyle OHAL’i kurumsallaştıracak, anayasallaştıracak bir rejimin inşası için ülkeyi dış dünyadan tamamen kopartacak bir politikanın sözcülüğü yapılmaktadır. Hemen hemen her seçim döneminde AKP iktidarı ve hükümet sözcüleri vize muafiyetiyle ilgili demeçler verirler. Bu referandumda da AKP hükümeti ülkeyi öyle bir hale getirdi ki diplomatik pasaportlarla yurt dışına çıkamayan bir ülkenin yurttaşları olduk. İçerideki insanların umutları hayalleri alındığı gibi yurt dışında yaşayan Türkiyeli yurttaşlarımızın da çifte vatandaşlıklarının elinden alınacağı bir atmosfere doğru gidiyoruz. O yüzden HAYIR hepimizin hayırıdır.

‘KULLUK ANCAK ALLAH’ADIR TEK ADAM ŞİRKTİR’

Elbette ki HDP Kürt coğrafyasındaki zulümlere hayır demektedir ama pek çok hayır sebebi var. Kürt seçmeni eş genel başkanlarının cezaevine konulmasına HAYIR diyecek. Belediyelere kayyum atanmasına, şehirlerin yıkılmasına hayır diyecektir, kendi dilinin yasaklanmasına, tekçiliğe hayır diyecektir. Tek adamlık, kulluktur. Kulluk ancak ve ancak Allah’adır. Onun dışındaki tüm tekçi anlayışlar şirktir. Türkiye toplumu tek dilli değildir, Türkiye toplumu tek kültürlü değildir. Çoğulcudur, çoğuldur. Bütün bu çoğulluğu tekliğe indirmek şirktir. Kürt halkı bir kez daha tekçiliğe hayır diyecektir.