HDP, HDK, DTK, DBP ve TJA, Newroz kutlamalarına ve Kemal Kurkut isimli gencin Newroz alanına giderken öldürülmesine ilişkin Diyarbakır'da ortak bir açıklama yaptı.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Kurkut'un öldürülmesinin bir yargısız infaz olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Newroz kutlamasına ortak olmak için Malatya’dan gelen Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kemal Kurkut, Newroz alanına 300 metre kala katledildi. Kabul edilemez buluyor, ailesine başsağlığı diliyoruz. Newroz alanındaki görevlilerin ve görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşti bu olay. Evrim Alataş Caddesi üzerinde kurulan 4 no'lu Güvenlik kapısı olarak tabir edilen mıntıkada gerçekleşti. Olayın vuku bulduğu saat 8 - 8.30’dan bu dakikaya kadar HDP olarak ve bileşenler olarak takipçisiyiz. Hakikatin açığa çıkarılmasının çabası içinde olduk. Ve şu anda hakikat açığa çıktı; söz konusu saldırı bir yargısız infaz, bir cinayet. Neredeyse bedeninin yarısı çıplak bir insanın derdest edilme şekli asla ölüm olamaz.

KURKUTNEWROZ'U GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN Mİ ÖLDÜRÜLDÜ?

Karanlıkta bırakılan her cinayet yeni cinayetlerin habercisi, faşizmin hazırlayıcısıdır. Bu olayın takipçisi olacağız. Bu cinayetin, bu yargısız infazın esas amacı Newroz’u gerçekleştirmemeye yönelik bir provokasyon muydu? Sabah 8’den Newroz’un dağılacağı ana kadar bütün kitleye, alana, platforma, konuşmalara dair bütün o zorlamalar, tahrik etmelerin amacı Diyarbakır halkına Newroz’u yaşatmamak mıydı?

Bu olayın aydınlığa kavuşması demek 2 yıldır bu topluma, bu coğrafyaya dayatılan hukuksuzluğun kökeninin de bulunması demektir. Söz konusu olan iddia edildiği gibi bir canlı bomba değil Newroz’a katılan bir kişiye olan kin ve öfkenin kurşunla kusulmasıdır.

BAŞBAKANA SESLENİYORUM: BU CİNAYETİ GÖRMEYECEK MİSİNİZ?

Başbakan’a sesleniyorum: Siz Newroz’a katılan yüz binleri görmediniz çünkü bu halkı tanımıyorsunuz. Peki, bu cinayeti de görmeyecek misiniz? İçişleri Bakanı sizin bakanınızdır. Biz HDP olarak bu cinayetin peşini asla bırakmayacağız.

Cinayet kadar vahim olan bir husus da şudur: Cenaze Malatya’ya götürüldü önce morgun içindeki su kesildi, cenazenin taşınacağı araç tahsis edilmedi, ailenin imkanları vekillerin çabasıyla cenaze işlemi engellenmeye çalışıldı. Cenazenin defni için hazırlanan mekana defnine izin verilmedi. Bunun adı insanlıktan nasibini almamış olmaktır. Milletvekillerimiz Alican Önlü ve Behçet Yıldırım dün gün boyu aile ile birlikteydi ve bütün bu hususlara tanıklık ettiler.