HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Kuruköy'deki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Kuruköy'de (Xerabe Bava) yaşananları Gazze'de yaşananlara benzeten Baydemir, 13 gündür Kuruköy'ün abluka altında olduğunu söyledi.

Baydemir şunları şöyledi:

"1978'de ilkokul çağlarında bir çocuktum. Doğduğum ve büyüdüğüm köy olan Şeyhkent’e jandarmalar bir operasyon düzenledi. İstihbarat alınmış, ‘köyde silah var’ diye. O silahların toplanması amacıyla bütün köy halkı "bender" dediğimiz köy meydanında toplatıldı. Kadınlar, çocuklar bir tarafa ayrıldı, erkekler bir başka tarafa ayrıldı. Saatler boyunca kadınların ve çocukların gözleri önünde, yani hepimizin gözleri önünde babalarımıza, dedelerimize akla hayale gelmeyecek işkenceler, gayriinsani muameleler yapıldı. Gel zaman git zaman cunta gerçekleşti, cuntadan sonra da Kürdistan köylerindeki bu uygulama değişmedi.

1990'lı yıllar geldi; 4 bin tane köyümüz, yerleşim birimimiz yakıldı; bu uygulamalar değişmedi. 2015 yılının Haziran ayında şehirler, kasabalar yıkıldı; bu uygulamalar değişmedi. Şimdi aynı uygulama, 70'li yılların uygulaması Nusaybin'in 3 köyünde uygulanıyor.

Tamı tamına 13 gündür bir köy abluka altına alınmış, giriş - çıkışlar yasaklanmış. İstihbari bir bilgiye dayalı olarak köyde yaşayan bütün canlılara eziyet ediliyor. İnfaz, yargısız infaz, iddiaları var, ağır işkence iddiaları var. Dilim demeye varmıyor ama insan onurunu kırıcı uygulamalar ve insanların feryatları, çığlıkları kulağımıza geliyor.

On üç gündür o köye insan hakları heyetlerinin girişine izin verilmiyor. Hangi istihbari bilgi, hangi neden insanlık ailesinin suç saymış olduğu işkence etme alçaklığını meşrulaştırabilir? Bu uygulamanın sahipleri alçaktır. Bu dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir hukuk, hiçbir nizam, hiçbir düzen bir başka insana işkence yapma hakkını vermez.

Gazze’de yapılan neyse Xerabe’de yapılan odur Hiçbir rejim Gazze'de yapılanı meşru görmez. Gazze'de yapılan neyse bugün Nusaybin'de yapılan odur. Mescidi Aksa'ya uygulanan neyse Xerabe'de uygulama aynısıdır.

Birazcık onuru olan, "Ben işkenceye karşıyım, ben reddediyorum zulmü" diyen AKP Grubundan bir vekil istiyorum, CHP Grubundan bir vekil istiyorum, MHP Grubundan bir vekil istiyorum. Gelin, bu akşam Nusaybin'e gidelim, gelin yarın sabah Xerabe köyüne gidelim. Gelin oradaki yurttaşlara, "Burada ne oldu" diyelim.