Diyarbakır’da bir araya gelen Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) üye belediye başkanları adına açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Nusaybin ile Rojava arasında örülen duvar için “Kürt halkının kaderi üzerine örülecek bir duvardır” diyerek Kürtlerin buna rıza göstermeyeceğini söyledi. 

BDP’li belediye başkanları Cegerxwin Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sırasında BDP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekili Demir Çelik ile tüm belediye başkanları ortak bir açıklama yaptı.

Belediye başkanları adına açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Genel Merkezi'nin çağrısıyla Muş Milletvekili Demir Çelik'in başkanlığında toplandıklarını belirterek yerel yönetimleri ve içinde bulundukları zaman dilimini irdelediklerini söyledi. Türkiye ve Ortadoğu halklarının kaderini de yakından ilgilendiren Suriye ve Rojava meselesini de konuştuklarını belirten Baydemir, “Barış yüzyılımızın olmazsa olmazıdır. Yaşayarak birebir tanığı olarak çatışmalar, savaşlar, en çok yerleşim birimlerinde yaşayan insanların yaşamını derinden etkiliyor” dedi.

'DUVAR 21. YÜZYILIN AYIBIDIR'

Yerel yönetimler ve belediye başkanlarının barışı ve barışı inşa etmenin en önemli aktörleri olması gerektiğini bildiren Baydemir, Suriye ve Rojava'da eşitlik ve özgürlük temelinde kardeşçe bir arada yaşam için barışın inşasının gerekliliğine dikkat çekti.

“Rojava özgürlüğüne kavuşmadığı, Suriye'de özgürlük onurlu bir barış tesis edilmediği müddetçe bizler de burada kendimizi özgür hissedemeyiz” diyen Baydemir, barış umutlarının yükseldiği, Kürtlerin, Arapların, Türklerin, Farsların, Ermenilerin, dindarların, laiklerin, sosyalistlerin, Ezidilerin bütün inançların bir arada yaşayabileceği bir sürecin inşası çabası güdüldüğü bir dönemde Rojava'da “Berlin utanç duvarı gibi bir duvar” inşa edildiğini söyledi.

Baydemir, “Böylesi bir duvarı inşa etmek 21. yüzyılın en büyük ayıplarından bir tanesidir” dedi. “Ortadoğu'daki sınırlar halklara rağmen çizilen sınırlardır” diyen Baydemir, “21. yüzyılda sınırlar anlamını yitirirken sınırların esnetilmesi gerektiği tartışılırken yeniden duvarlar örmek, mayınlı arazilerin temizlenmesi güncelliğini korurken yeni duvarlar örmek, gelecek perspektifi ile ters düşmektedir” diye konuştu. Baydemir, şöyle devam etti:

'KÜRTLER DUVARA RIZA GÖSTERMEYECEKLERDİR'

“İnşa edilecek bir duvar Kürt halkının kaderi üzerine örülecek bir duvardır. Kürt halkı buna rıza göstermiyor, göstermeyecektir. Nusaybin Belediye Başkanı onurlu bir duruşla utanç duvarının örülmesine karşı çıkarak oturma eylemi gerçekleştiriyor. Bizler yerel yöneticiler olarak barışın ne kadar elzem olduğunu, gerekli olduğunu yaşayan insanlar olarak başkanımızın bu duruşunu insanlık ailesinin onuruna sahip çıkma duruşu olarak değerlendiriyoruz.”

'UTANÇ DUVARINA KARŞI ÇIKALIM'

Halktan beklentilerinin 7 Kasım'da Nusaybin'de olma çağrısına destek olmak olduğunu belirten Baydemir, bütün halkı “7 Kasım'da Nusaybin'de olmaya ve güçlü bir şekilde barışa, eşitliğe, özgürlüğe ve utanç duvarına karşı çıkmaya, demokratik bir refleks ve duruş ortaya koymaya” davet etti.

'DİKTATÖRLER İLELEBET YAŞAMAMIŞTIR'

“Ortadoğu halkları barışın mimarı” olacağını belirterek bunun dışında bir çıkış yolu olmadığını söyleyen Baydemir, barışın sadece temenni etmekle gelmeyeceğini, demokratik bir duruş gerektirdiğini ifade etti ve konuşmasını şöyle tamamladı:

“Dünya tarihi tanıklık etmiştir ki hiçbir diktatör ilelebet yaşamamıştır. Bütün diktatörler tarih sayfasında çirkin bir surat olarak kalmışlardır. Bugün yaşayan diktatörler tarihin sayfalarında çirkin surat olarak yerlerini alacaklardır. Esad rejimi de Saddam rejimi gibi ilelebet olmayacaktır. Bizim meramımız daha fazla insan yaşamını yitirmeden Rojava'nın da özgür olduğu demokratik bir Suriye'nin inşasıdır. Kürtlerin Ortadoğu'da kendi coğrafyalarında statü talep etmeleri annelerin ak sütü gibi kendilerine helaldir. Kürtlerin statü talebini çok ve fazla görenler bana göre demokrasinin temel felsefesiyle çelişik durumdadırlar. Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın ortaya koyduğu duruşu bütün BDP'li belediye başkanları olarak selamlıyoruz, kendisiyle dayanışma içerisinde olacağız.”

ÇELİK: BAŞKANLAR GÖKKAN'IN YANINDALAR

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise Gökkan'ın mücadelesinin yanında olduklarını belirtti. Çelik, “Belediye başkanlarımız 2014 seçimlerinde ister kendilerine görev verilsin, ister verilmesin irade beyanında bulunarak demokratik toplum örgütlülüğünün yanında olacaklardır” dedi.