Akil İnsanlar Komisyonu "Güneydoğu" heyeti Diyarbakır'daki çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.

Ziyarette yer alan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, "Bir tarafın hassasiyetleri üzerinden bir çalışma yaparsak o çalışma çok eksik olur. Kürt'ün de Türk'ün de hassasiyetlerini göz önünde tutarak ortak bir yol haritası ortaya çıkarmak için size önemli görevler düşüyor" dedi.

TÜRK: HÜKÜMETİN EKSİK KALDIĞI, GÖRMEDİĞİ YERLERİ TAMAMLAYABİLİRİZ

Ahmet Türk, Kürdü, Türkü ve demokrasiye inanan insanların barışı aradığını belirterek, "Bu barışın sadece Türkiye barışı olmaktan öte Ortadoğu'da barışın kalıcı hale gelmesinde çok önemli katkılar sunacağına da inanıyorum," dedi. Türk, hükümetin görmediği, eksik kaldığı yerleri tamamlayabileceklerini de belirtti.

"KÜRTLERİN DE TALEPLERİ VAR"

Siyasi parti, DTK, STK'ler olarak halkların kardeşliğini gerçekleştirecek, toplumsal uzlaşı ve diyalogu sağlayacak sürecin yanında olduğunu ve desteklemeye hazır olduğunun altını çizen Türk, "Ama söylediğim gibi elbette ki Kürtlerin de talepleri var. Halkın inkar edilmesine dayalı politikalarını sonlandıracak bir mantıkla yaklaşmak gerekir. Eğer birbirimizin hakkına hukukuna saygı gösterebilirsek Kürt'üyle Türk'üyle güçlü bir demokrasi, güçlü bir Türkiye çıkacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

BAYDEMİR: BARIŞ DEYİNCE AKLIMA SINIRLARIN ESNEMESİ GELİYOR

Türk'ün ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, "Eşitlik, adalet, özgürlük ve birlikte yaşam temelli barış olmazsa olmazımızdır" dedi.

Barış, kucaklaşma dışında başka bir yolun olduğuna inanmadığını belirten Baydemir, "Bu fırsatı bu ülkenin bütün yurttaşları Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, Ermenisiyle, Süryanisiyle, Sünnisiyle, Alevisiyle birlikte inşa etmemiz gerek" dedi.

Barış dışında bu coğrafyada hiç kimsenin şansı olmadığının altını çizen Baydemir, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin kendi iç dinamiğinde barışa kavuşması bana göre Ortadoğu'nun barışa ve demokrasiye yakınlaşması demektir. Barış denildiğinde benim aklıma Ortadoğu'daki sınırların esnemesi anlamı geliyor. Ortadoğu'da Gümrük Birliği aklıma geliyor. Ortadoğu'da Türkün, Kürdün, Laz'ın, Arab'ın, Ermeni'nin, Süryani'nin kardeşliği geliyor. Umuyor ve diliyorum ki bu hayal şimdi gerçekleşme yolunda ilerliyor."

Akil İnsan Komisyonu'na çabalarından ve zorlu bir görevi üstlenmiş olmalarından dolayı teşekkür de eden Baydemir, "Çoğunuzu kişi olarak da tanıyorum. Kiminizi ağabey gibi görüyorum, kiminizi hayranlıkla izliyorum. Bana ders veren hocalarımız var" dedi.

Ziyaretin ardından Baydemir heyetle birlikte Büyükşehir Belediyesi'nde heyetle yemek yedi.