Baydemir: Erdoğan halka saygı duysun evimin tapusunu vereyim

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisini 30 bin lira tazminata mahkum ettiren Başbakan Erdoğan’a “Halkıma saygı duysun, evimin tapusunu da vereyim” dedi. Baydemir, “Bugüne kadar da yargımız hep haklının yanında olmuştur” diyerek karara itiraz etmeyeceğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürt siyasetçilere yönelik toplu gözaltı operasyonu sırasında Başbakan’a yönelik sarfettiği sözlerden dolayı Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılan ve 30 bin lira tazminata hükmedilmesi ile ilgili kararı değerlendirdi.

Baydemir, Yönetmen Yusuf Çetin’in Qirêj (Kir) adlı filmi ile görüşme sırasında gazetecilerin Başbakan Erdoğan’ın açtığı davada tazminata hükmedilmesi ile ilgili soruları üzerine “Karar hem bizlere hem Sayın Başbakan’a hem de Türkiye’ye hayırlı olsun. Karara itiraz etmeyi düşünmüyorum” dedi.

Hani yargı yavaş işliyordu

Baydemir karara itiraz etmemenin gerekçesi olarak da “Tamamen bağımsız, tamamen tarafsız ve kurulduğu günden bugüne hep mazlumun yanında olan, hep haklının yanında olan yargımızın kararına ben itiraz etmeyeceğim. Ve bugüne kadar da yargımız hep haksızın yanında olmamıştır, hep haklının yanında olmuştur. Bu itibarla diyecek bir şeyimiz yoktur. Dolayısıyla itiraz etmenin de bir anlamı olmayacaktır” gerekçesini gösterdi.

Baydemir, kararı temyiz etmeme gerekçesini şu şekilde sürdürdü: “Yüksek yargımız da tamamen bağımsızdır, tamamen tarafsızdır, tamamen yansızdır. Jet hızıyla kararlar verilmektedir. Bugüne kadar açılan bütün tazminat davaları iki celsede sonuçlanıyor; böylelikle mazlumların hakları korunuyor. Bu itibarla yüksek yargıya başvurmanın bana göre bir gereği yoktur” diye konuştu.

YARGI KARARINA İTİRAZDA BULUNMAK MI?

Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Baydemir, “Teessüf ederim, yargımızın kararına itirazda mı bulunmak istiyorsunuz, imada mı bulunmak istiyorsunuz?” diyerek şunları söyledi:

“Bir kez daha söylüyorum. Türkiye’de yargı çok seri işliyor. Özellikle de mazlumun hakkını koruma safhasında çok seri işliyor. İki celse olmuştur, her iki celseye de avukatlarım katılmamışlardı ya da katılamamışlardı. Süre istemişlerdi. Dolayısıyla çok açık ve nettir, itirazın çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Aynı zamanda sonuç doğurucu olmadığını düşünüyorum.”

“Bütün siyasetçiler için üslup sorununu tartışmaya açalım” diyen Baydemir, “Hakikaten Türkiye’de siyasette üslup standardını, çıtasını yükseltelim, buna ihtiyaç vardır. Bana göre bu konuda Sayın Başbakan en çok ihtiyacı olan siyasetçilerden bir tanesidir. Üslupta standart yükseltilmesine ihtiyaç duyulan liderlerden bir tanesidir. Ama tabi ki bu konuda takdir halkındır” diye konuştu.

TEPKİM ZULME KARŞIYDI

Baydemir, Başbakan’ın dava açmasına gerekçe olan sözler için de, “Ben neden bu kem sözleri kullandım. Kem söz kullandım, ama neden kullandım? Açık söylüyorum. Zulme uğradım, zulme uğradık. Ve o zulüm hala devam ediyor. Belediye başkanı arkadaşlarım, insan hakları savunucusu arkadaşlarım, legal siyaset yapan arkadaşlarım hala cezaevindeler. Benim tepkim zulme karşıydı. Ve bu uygulama bu hükümet döneminde yapıldı. Bu uygulama Başbakan’ın kararlarından, talimatlarından bağımsız değildi” şeklinde konuştu.

BOYUN EĞMEYECEĞİM

Baydemir tepkisinin bir nedeninin de Kürt siyasetçilerinin şahin ve güvercin diye ayrılmasına olduğunu belirterek, “Bizi şahin ve güvercin diye ayırmayın. Bu itibarla da rabbim bana zulme karşı boyun eğmeyi nasip eylemesin. Kimden gelirse gelsin bugüne kadar boyun eğmedim, boyun eğmeyeceğim” şeklinde konuştu.

Eşi Reyhan Yalçındağ ile birlikte oturdukları evin dışında hemen hemen hiçbir şeylerinin olmadığını ifade eden Baydemir, “Sayın Başbakan halkıma saygı duysun söz veriyorum, içerisinde oturduğum evi de sayın Başbakan’a veririm. Tapusunu veririm. Bir tek isteğim var, halkıma saygı duysun, bize de saygı duysun. Başka da bir şey istemiyorum” diye konuştu. 30 bin lirayı da ödeyeceğini ifade eden Baydemir ödemeyi ya taksitle ya da borç ederek yapacağını bildirdi.

ANF