KCK Eş Başkanı Bese Hozat'ın "ateşkes sinyali" olarak yorumlanan "HDP zaferine katkı için tarihi tutum takınacağız" açıklamasının ardından, bugün de deneyimli gazeteci Celal Başlangıç, PKK’nin 1 Kasım’a kadar ‘çatışmasızlık’ ilan edeceğini yazdı. Başlangıç, 11 Ekim’de çatışmazsızlık ilanının duyurusunun yapılacağını, sürecin ise 15 Ekim’de başlayacağını öne sürdü.

T24'teki, "PKK'dan seçimler için 'çatışmasızlık' kararı" başlıklı yazısında konuyu gündeme taşyıan Başlangıç, KCK Eş Başkanı Bese Hozat’ın söz konusu yazısından yola çıkarak, "bilgi alabileceği kanallara, gerek bu ülkede, gerekse de sınır ötesindeki kaynaklarına başvurduktan sonra vardığı toplam sonucu" aktardığını belirterek, özetle şunları söyledi:

"[...]Çatışmalı süreci tırmandırmak isteyen bir iktidara karşı; HDP'nin elini rahatlatmak, HDP'nin toplumda bir karşılığının olduğunu göstermek için; halkın desteğini kazanan, birlikte yaşam koşullarını bu topluma sunan, yeni bir yaşam öneren partiyi yeniden daha da görünür kılmak, sivil siyasetin önünü daha fazla açmak için; PKK, tek taraflı bir 'çatışmasızlık süreci'ne girme, sadece savunma durumuna geçeceğini açıklama aşamasında.

Bu karar, öğrendiğim kadarıyla 11 Ekim 2015 Pazar günü açıklanacak ve seçimlerin yapılacağı 1 Kasım'a, sandıklar kapanana kadar geçerli olacak.

Aslında bu yaklaşımın önemli bir yanını, HDP'nin 7 Haziran'da aldığı oyların meşru olduğunu gösterme, daha doğrusu "HDP oylarını tekrar meşru kılma" kararı oluşturuyor.

Zaten bu seçim de, Erdoğan'a göre "tekrar seçim" değil mi?

Ulaştığım bilgiler bunlar.

PKK, 1 Kasım'a kadar sürecek bir 'tek taraflı çatışmasızlık süreci' ilanına hazırlanıyor.

İlan edeceği tarih 11 Ekim 2015, pazar günü ve uygulamaya başlanacağı tarih de 15 Ekim."