Prof. Dr. Baskın Oran, Suriye sınırında Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesini, "Bu esas olarak IŞİD ve Esad'ı güçlendirecek" sözleriyle değerlendirdi. Prof. Dr. Doğu Ergil de, bu müdahalenin IŞİD'a karşı oluşan koalisyonu zayıflatacağı endişelerine neden olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin Suriye sınırında “angajman kuralları ve sınır ihlali” gerekçesiyle Rusya savaş uçağını düşürmesiyle başlayan krizi DİHA’ya değerlendiren Prof Dr. Doğu Ergil, “Her uzlaşmazlıkta tarafların hepsi haklıdır” diyerek, Türkiye’nin kendisini savunmasını yorumladı:

“Türkiye’nin ‘düşürülen uçağın Rusya’ya ait olduğunu bilmiyorduk’ sözleri krizi yumuşatmaya yönelik, ‘Eğer bilseydim düşürmezdim’ anlamına geliyor. Türkiye, bizi test ediyorlar; eğer uçağı vurmasaydık zafiyet gösterseydik, bu ihlaller sürekli artardı diye düşünüyor. Ayrıca yaptığı açıklamalarla Türkmenleri savunduğunu belirterek, ‘IŞİD’i vurma bahanesiyle orada bulunan uçaklar masum değildi’ demek istiyor”

Türkiye’nin olaydan hemen sonra NATO’ya giderek koruma istemesinin olayın ciddiyetini anladığı anlamına geldiğini kaydeden Ergil, “Türkiye’nin hemen NATO’ya gidip koruma istemesi de, Ruslarla sınırı çizdik ama Rusya’dan da bir misilleme gelirse bir koruma kalkanı istiyoruz anlamına geliyor” dedi.

IŞİD KARŞITI KOALİSYON ZAYIFLADI KAYGISI      

Rusya’nın duruma sert tepki gösterdiğini belirten ve “Çünkü bu müdahale Rusya’nın etki alanını daraltmaya yönelikti” diyen Ergil, olaydan sonra Fransa’nın “IŞİD’e karşı tam bir koalisyon oluşmuşken Türkiye’nin müdahalesi bunu bozdu” kaygılarına işaret ederek, kaygının arttığını söyledi.

Ayrıca olayda ABD’nin tutumunu yorumlayan Ergil, “ABD Rusya’nın bu kadar meydanı boş bulup egemen güç olmasını istemiyor. Türkiye’nin müdahalesini meşru müdafaa olarak değerlendirdi. Orada bir destek var ama arkalamak anlamında değil, yine de Türkiye’nin arkasında durdu” diye konuştu. Türkiye’nin nasıl bir tepki vereceğine ilişkin soruya da Ergil, “Rusya oturup hesabını yapar. Türkiye ilişkilerini bozarsa bunun etkisini ne oranda olacağını hesaplar ondan sonra harekete geçer” diye konuştu.

IŞİD’i GÜÇLENDİRME HAMLESİ

Prof. Dr. Baskın Oran ise, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin esas olarak iki tarafı güçlendireceğini belirterek, “Birincisi IŞİD’i güçlendirir, çünkü o uçaklar IŞİD’i vuruyordu. İkinci olarak Esad’ı güçlendirir çünkü Rusya Esad’a daha fazla destek verecek” diye konuştu.

Yaşananların “Türkiye politikası üzerinde vahim sonuçlar yaratacağını” belirten Oran, “Mesela bu olay Türkiye’nin başını Rusya gibi büyük bir devletle belaya sokacak” dedi.

“OSMANLI MOSKOVA İLE ÇATIŞMAKTAN HEP KAÇINDI”    

Tarihten beri hep Rusya ile iyi ilişkiler kurulmaya çalışıldığının altını çizen Oran, “Bu, 600 yıllık Osmanlı’dan 90 yıllık Cumhuriyet tarihine kadar hiç görünmeyen bir yaklaşım. Çünkü Osmanlı daima Moskova ile çatışmaktan kaçındı” şeklinde konuştu. Oran, ayrıca Türkiye’nin ileri sürdüğü gerekçelerin de geçersiz olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

“Angajman kuralları deyip vurmak son derece yanlış. Angajman demek, çatışma demek değildir. Çatışmayı engellemenin kurallarıdır. Türkiye bir yandan Yunanistan hava sahasına girerken öte yandan kendi hava sahasına giren Rusya’yı vuruyor. Bu çelişkiyi dünya kabul etmez.” (ZETE)