CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

'TÜRKİYE'Yİ SURİYE KONUSUNDA BATAĞA SÜRÜKLEDİLER'

"Cilvegözü'ndeki patlama sonrası bölgedeki vekillerimiz kamera kayıtlarını izlemek istedi ama 'gizlilik kararı var' diye izletmediler.

Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye'yi Suriye konusunda batağa sürüklediler. Orada bir bomba patladıysa sorumluğu senin sırtındadır.

Yabancı bir gazeteci Hatay'da nasıl bomba yapıldığını gösterdi. Terörü her dönem lanetledik, terörle çözüm bulunamaz.

Suriye politikası bizim kanayan yaramız. Sen Suriye'nin içişlerine karışırsan onlar da birgün gelir seni içişlerine karışır. Suriye halkı bedel ödememeli, acı çekmemeli. Biz, Suriye halkının yanındayız."

'KOMİSYON PARTİLERİN TURNUSOL KAĞIDI OLDU'

"Türkiye'nin özgürlükçü, çağdaş bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledik. Uzlaşma komisyonunda üç milletvekili arkadaşımızı görevlendirdik. Bu komisyon siyasal partilerin turnusol kağıdı olmuştur. Torba kanun ucubesinin kaldırılmasını istiyoruz. Kanun hükmünde kararname uygulamasına karşıyız."

'ŞANTAJLA ANAYASA DEĞİŞMEZ'

"Şantajla bir ülkenin anayasası değişmez. Hiçbir şantaj hiçbir CHP'li için geçerli değildir. Mart ayı sonuna kadar çalışmalar bitmezse kendi anayasamızı yapacağız diyorlar.

Rejimi değiştirmek için vereceğiniz önerge Meclis'te CHP olduğu sürece asla geçemez. Bu ülkenin Meclis'i kan ve gözyaşıyla kurulmuştur. Erdoğan kendi tarihini bilse Başkanlık Sistemi'ni mi önerir."

'YETKİLERİN HEPSİ BENDE OLSUN DERSEN AB'YE DEĞİL ŞANGAY BEŞLİSİNE BİLE ALMAZLAR'

"Biz çağdaş uygarlık hedefleyen bir partiyiz. Çağdaş uygarlık insan hakları üzerine kuruludur, insan odaklıdır. Yetkilerin hepsi bende olsun dersen AB'ye değil Şangay Beşlisi'ne bile almazlar. Bir iktidar halkına yabancılaşırsa iktidarla halkın gündemi farklılaşır. Yapay gündem belirleyerek Başbakanlık sürdürülebilir mi? Gündemi saptırdığı için Başbakan'ı alkışlayalım mı?

Bizim sorumluluğumuz halkın gündeminden çalınan ayrıntıları halka anlatmak.

Hangi ekonomi iyi yönetiliyor. Faturayı vatandaş ödüyor, sen ne ödüyorsun? Herkes borç içinde. Çiftçi perişan, emekli perişan. Neden şikayet ediyorsun diyorlar, övülecek yanın yok ki."

'SAYGUN'U ZİYARETİ BİZDEN ÖZÜR ANLAMI TAŞIYOR'

"Sözde aydınlara sesleniyorum. Sakın Recep Tayyip Erdoğan'ın ipiyle kuyuya inmeyin, sizi ters köşeye yatırır. Daha düne kadar herkes Ergenekoncuydu. Başbakan Ergin Saygun'u ziyaret etti. Bakalım şimdi ne yazacaklar? Başbakan'ın Saygun'u ziyareti bizden özür anlamı taşıyor. Başbakan'ın Saygun'u ziyareti kamu vicdanında temizlendiği anlamına gelmez."

'AVUKATLARIN YANINDAYIZ'

"İstanbul Barosu'na yapılanları şiddetle kınıyorum. Kim ne derse desin bu ülkede savunma hakkı kutsaldır. Bu hakkın arkasında duran avukatların yanındayız."