Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapacağını duyurduğu ve siyasi baskılara rağmen geri adım atmadığı ‘bağımsızlık referandumu’na karşı açıklamalar devam ediyor.

Başbakan Binali Yıldırım, referanduma ilişkin "Henüz zaman, bitmiş değil. Barzani, bu sevdadan, bu inattan vazgeçmelidir. Bütün dünyanın karşı çıktığı ve açık olarak ikili ve uluslararası hukuka aykırı şekilde inatla yapmaya çalıştığı bu referandum, bölge için hayırlı olmaz" dedi.

"REFERANDUMA KARŞI GEREĞİ YAPILIR"

Bu kararın dünya kamuoyuna açıklanmasından itibaren Türkiye olarak bunun çok yanlış karar olacağını defalarca ifade ettik. Hükümet sözcümüz, Cumhurbaşkanımız çeşitli vesilelerle ifade ettik. Bu karardan vazgeçmelerini telkin ettik. Bu karara uluslararası alanda destek yok. Ülkelerin hemen hemen tamamı bunun yanlış bir karar olduğunu ifade ettiler. Türkiye, İran, Irak telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne anlattık. Şu ana kadar bir değişiklik yok

"HİÇ BİR ZAMAN KABUL ETMEYİZ"

Türkiye ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır. Nedir bu anlaşmalar? Lozan. Ankara anlaşması. 1946 Irak ile dostluk anlaşması. Devletlerin statülerinde değişikliğe gidecek herhangi bir girişim anlaşmalardan doğan haklarımız çerçevesinde Türkiye’nin hiçbir zaman kabul etmeyeceği bir sonuçtur.

YENİ TEZKERE

 Ülkemiz aleyhinde olabilecek her türlü gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Bu kez de 30 Ekim’den geçerli olmak üzere tekrar yenilenmiş olacak.