Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği teklifi taslağındaki partili cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yıldırım, cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi hakkında, "Cumhurbaşkanlığı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak, onlar belli" dedi.

Başbakan Yıldırım, Rusya yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Yıldırım, Anayasa değişikliği teklifi taslağındaki cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında şöyle konuştu:

 "12 madde var. Bu 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Yani şöyle söyleyeyim, bir yerde 'bakanlar kurulu' geçiyorsa o çıkıyor, 'başbakan' geçiyorsa o çıkıyor, 'gensoru' geçiyorsa o çıkıyor, 'sıkıyönetim' geçiyorsa...
 
Böyle yeni sistemde olmayan tabirler ve kurumlar var. Onların kaldırılması var. Yani bir kısmına mülga diyoruz, iptal ediliyor tamamen. Bir kısmında da ifade değişiklikleri oluyor. Bunların hepsi bir madde olarak dikkate alınıyor. Geçici maddeler var, geçiş maddeleri var. Onları şu anda çalışıyorlar.
 
 
Cumhurbaşkanlığı sisteminde bir kere kanun tasarısını cumhurbaşkanı veremiyor. Öyle bir şey yok. Kanunlar teklif şeklinde veriliyor. Teklifleri de milletvekilleri veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifi Cumhurbaşkanlığı tarafından veriliyor. Ama Cumhurbaşkanlığı neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çıkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çıkacak, hangi alanlarda kanun çıkacak, onlar belli.”