Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün önce partisinin milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantısında, bir araya geldi, ardından da partisinin seçim beyannamesini açıkladı.

Vatan’dan Şebnem Hoşgör’ün haberine göre, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin büyük önem taşıdığını söyleyen Başbakan “2009’daki oyumuz yüzde 38.8. Bunun üzerinde aldığımız her oy başarıdır” dedi.

Erdoğan, Meclis’in seçimler nedeniyle tatile girmesinden önce milletvekilleriyle gruplar halinde istişare toplantısı yapma kararı aldı. Bu kapsamdaki ilk toplantı dün AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. 17 Aralık operasyonu sonrası istifa eden eski AB Bakanı Egemen Bağış, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın da hazır bulunduğu toplantıya 103 milletvekili katıldı.

‘FİDAN’A ‘GİTME’ DEDİM’

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, “Sizin için cemaatle ilgili kırılma noktası ne oldu?” şeklindeki soruya Erdoğan şu yanıtı verdi: “Süreç aslında 7 Şubat’ta (MİT Müsteşarının ifadeye çağrılması) başladı. 7 Şubat’ta endişelendik. Çağırdık bunları, ‘Bu ne rezillik’ dedik. Aracılar dostlarla sürekli ‘Bize güvenin, sorun olmayacak, yok böyle şeyler’ dediler. Biz de inandık. Çok yalancı bunlar. Bu kadar yalana, bu kadar hesapsız davranacaklarına ihtimal vermedik. 17 Aralık’ta gerçek yüzlerini ortaya çıkardılar. Sivil darbe yaptılar.”

Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a o süreçte verdiği talimatı da ilk kez açıkladı: “MİT Müsteşarımıza, ‘Bunların yetkileri yok. Seni çağıramazlar. Çağırırlarsa gitmeyeceksin. Onlar gelirse de içeri almayacaksın’ talimatı verdim.”

Erdoğan yerel seçimlerin ve AK Parti’nin alacağı oy oranının önemine vurgu yaparken de, “Bunlar ‘yüzde 30’un altına düşerse AK Parti gider’ hesabı içindeler. Kendilerine çok büyük güç vehmediyorlar. Ama 30 Mart’ta böyle bir güçleri olmadığını görecekler. 2009’daki oyumuz yüzde 38.8. Bunun üzerinde aldığımız her oy başarıdır. Uluslararası güçler bizim oy oranımıza göre pozisyon belirleyecek.”

‘BÜROKRASİDEN BELGE AKIYOR’

Erdoğan bürokraside cemaat korkusunun kırıldığını da söyledi: “Bürokraside cemaate yönelik çok korku vardı. Hakim, muktedir olarak bunları görüyorlardı. O zaman bilgi ve belge akışı söz konusu değildi. Ama şimdi bunlar ve yaptıkları hakkında yağmur gibi belge ve bilgi akıyor.”

Erdoğan, toplantıya katılan bir milletvekilinin hatırlatması üzerine, Ak Partililer’den istifacı milletvekilleriyle teması kesmelerini istedi: “AK Parti’yi kara parti ilan eden bu adamlara yüz vermeyin. Aslında hepinizin dava açması lazım bu adama. Bizim sıralarımızda işi yok artık, gitsin Genel Kurul’da bağımsızlara ait bölümde otursun.”