Yolsuzluk iddialarıyla yürütülen operasyon kapsamında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da telefonları takibe alınan kişilerle konuşması sırasında dinlemeye takıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar’ın Artı 1 TV’de yayımlanan Canlı Gaste programına katılan Artı 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Oğhan, “Polis Başbakan’ı dinliyor. Bir ülkede bundan büyük ne haber olabilir ki? Erdoğan’ın dinlendiğini, takip edildiğini net olarak anlıyoruz. Bu kayıtlar bir sene bekletilmiş” dedi.

Programda Başbakan Erdoğan ile ikinci yolsuzluk soruşturmasında adı geçen işadamı L.T. arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı yayımlandı. Kayıtlarda L.T’nin Erdoğan’a “Abi bu şey çıkacak mı? Yüzde 6 meselesi diyordunuz... İhtimali var mı onun?” sorusun yöneltiği, Erdoğan’ın da “Tabii tabii” diye yanıt vererek konu hakkında başka bilgiler verdiği iddia ediliyor.

Polis fezlekesinde yer alan bu diyalogların özel orman arazilerindeki yapılaşmayla ilgili olduğu bildiriliyor. Kanuna göre özel orman arazilerinde yapılaşma oranı en fazla yüzde 6. Ancak bu Yargıtay tarafından “100 dönümlük bir arazide 6 dönümde inşaat yapabilirsin, 94 dönüme dokunamazsın” olarak yorumlanmıştı. O arazilerde projesi olanlarsa yüzde 6’nın  yüz dönümün tümüne dağılmasını istiyordu.

‘YASA DEĞİŞECEK ARAZİ ALIN...’

Öte yandan, büyük bir inşaat şirketinin sahibi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir şirketin genel müdürü arasında geçtiği iddia edilen bir görüşme de programda yayımlandı. Kayıtlarda, ikilinin özel orman arazilerinde yapılaşma biçiminin değiştirilmesi için çıkarılacak kanun hakkında konuştukları belirtiliyor. Kayıtlarda genel müdürün, yasa için Başbakan Erdoğan’dan garanti alındığını ve işadamına  arazi alması konusunda tavsiyede bulunduğu iddia edildi. Konuşmanın yer aldığı tapelere ilişkin polis fezlekesinde ise “Beykoz’da yapılaşma için Danıştay engelinin yasa ile aşılacağı bilgisi üzerine bölgeden 500 dönüm gibi büyük arazilerin kanundan önce alınabilmesi için çete üyeleri arasında görüşme trafiği başlıyor, görüşmelerde ‘Kanun çıkarıyoruz abi kanun, bu torba yasaya giriyor’ şeklinde müjdelerin verildiği görünüyor” denildiği iddia ediliyor. (Cumhuriyet)