Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 TV'de canlı yayına katılarak gündemdeki konuları değerlendirdi.  Erdoğan, Kürtçe konuşmanın önünde engel olmadığını söylediği konuşmasında, "Anadil sorunu yoktur. Televizyon açtık. OHAL’i kaldırdık. Biz Kürtçülüğe de Türkçülüğe de karşıyız. Batıyla Doğu arasındaki ayrımcılığı yıktık. Etnik milliyetçiliğe hayır dedik. Bölgesel milliyetçiliğe hayır dedik" dedi.

"AFRİKA NEYSE HAKKARİ DE O"

Konuşmasının devamında BDP’li belediyelere ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Hizmet üretmiyorlar. Bölgedeki belediye hizmetlerini gazeteci gözü ile izleyin hiçbir şey göremeyeceksiniz. Şu anda Hakkari’de pislik diz boyu. Afrika’ya gittik orada ne ise Hakkari’de de o var" diye konuştu.

 "BU BİR SÜREÇ"

Abdullah Öcalan ile İmralı Adası’nda yapılan görüşmelere de değinen Erdoğan,  şunları söyledi:

"İmralı konusunda şunlar veya bunlar gidecek, şu süre içinde gidecekler gibi bir takvimimiz yok. Ne zaman gidilmesi gerekirse o zaman gidilir. Bu bir süreç. İstatistiki eğriler, sosyolojik ve psikolojik olarak neyi gerektiriyorsa onu yapmak zorundayız. Nabzı iyi tutmazsak elimizde kalır. Aklı selim olarak kimler gidecek buna bakmamız gerekiyor. Geri döndüklerinde bunlar toplumu tahrike dönüşüyorsa aynı şekilde bu yola devam edemeyiz. İlla bir iki kişinin gideceği anlamına gelmez. Kiminle bu süreç gidecek ona bakmamız gerekiyor. Zamanla bu süreç bir tahrike dönüyorsa, biz aynı biçimde yolumuza devam edemeyiz. Bazı BDP'li arkadaşlar beni arıyor ‘Biz size inanıyoruz’ diyor. Bana inanıyorsanız sert açıklamalarınıza ara verin. Konuşmalarınızı yumuşatın. Barışı savunan Kürt Başkan konuşmasının sonunda, ‘benim Kürt vatandaşımı bombalıyor’ diyor."

"HÜCRE FALAN YOK"

Erdoğan, konuşmasında, İmralı Adası’nda Öcalan’ın dışında bulunan tutukluların televizyona sahip olduğunu, Öcalan’a da son dönemde televizyon verildiğini belirterek, İmralı’da tecridin olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Hücre diyorlar. Orada hücre falan yok. 11 metrekarelik bir alan var. Yatağı, masası ve dolabı var. Bunun dışında ortak zamanlar geçiriyor. Spor falan yapıyor. Şimdi bakanımı aradım bunları kaç saatte yapıyor diye. Eğer bir eksiklik varsa o da düzeltilecek. Risk aldığımızın farkındayız, ama ülkenin refahı ve mutluluğu için bu riski almaya hazırız" dedi.

ALMANYA'YI İŞARET ETTİ

Erdoğan, 3 yıl önce G-20 zirvesinde dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştüğünü ve Sarkozy’nin kendisine "Size bir süprizim var" dediğini belirterek, "Bize orada bulunan örgütün üst düzey liderlerini teslim edeceklerini söylediler. Kendisi gitti, halen ortada bir şey yok. Bakın Almanya sırada. Ben Merkel’e bu meseleleri kaç kez anlattım; 'şu anda bizde yargılamada olan 4 bin dosya var' dedi. Paris’te öldürülenlerden Sakine Cansız’ın biz iadesini istedik vermediler. Şimdi durum bu hale geldi. Bundan sonra Almanya’da ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilir. Şu anda Almanya’da mezhebi noktada da Türkiye’yi bölmeye çalışan bir yapılanma var ve Almanya bunlara da destek veriyor" dedi.

'EV HAPSİ ÖNERİSİ İLE GELENE AKİL ADAM DEMEM'

Erdoğan sürecin eski süreçlere göre daha iyi olacağının inancında olduğunu söyledi. Bölge milletvekilleri ile yaptığı toplantılara değinen Erdoğan, "Toplantılarda yaşanan sorunları değerlendiriyoruz. Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinde gördüğüm hava özgüvenin gelmesidir. Çözüm sürecinin daha güçlü ilerlediğini düşünüyorlar. Daha önce Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında yaptığımız çalışmaları daha geniş kitleler ile yapacağız. STK’ler, medya, aydınlar, sanatçılar gibi daha geniş kesimlerle görüşeceğiz" dedi.

"Akil adamlar diye bir grup çıktı. Kendilerine dolaşıyorlar. Hayırlı olsun" diyen Erdoğan, "Niyetleri hayırlı ise destekleriz. Ama farklı farklı şeylerle gelirlerse desteklemeyiz. Bana örgütün liderini eve alalım dersen ben bu adama akil adam demem" diye konuştu.

'PARİS'TEKİ KİŞİ SIRADAN BİRİ DEĞİL'

Erdoğan, Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesine ilişkin olarak, "Kendi içlerindeki hesaplaşma olarak Fransa savcısı açıklama yaptı. Bize gelen şey de böyle bir şeydir. Bu işi profesyonelce yapan kişidir. Olaydan sonra dışarıda gösterilere katılıyor. Kayıtlar ortaya çıktı. Sıradan birisi değil bu kişi. Kendi hesaplaşması yapıyor ondan sonra da rahat bir şekilde yoluna devam etmek istiyor" dedi.

Erdoğan, yeni anayasada başkanlık sisteminde ısrarcı olduklarını belirterek, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda görüşmeler oluyor. Uzlaşı olmazsa biz kendimiz bu paketi Genel Kurul’a getireceğiz. Rafta durabilir o ayrı bir meseledir" dedi.