Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'özür'üne ve 'çözüm süreci'ne ilişkin olarak Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın sorularını yanıtladı.

"KESİNLİKLE 'APOLOGY' OLACAK"

Başbakan Erdoğan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, Türkiye’den özür dilemesine ilişkin olarak, her zaman üç başlığı İsrail'e ifade ettiklerini belirterek, ‘Özür, tazminat ve ambargo kaldırılmadıktan sonra normalleşme sürecine giremeyiz’ dediklerini söyledi. Erdoğan, "Hatta özür ifadesi yerine üzüntü beyanını gönderdiler. ‘Hayır, olmaz kesinlikle apology olacak’ dedik," diye belirtti.

'NİSAN AYINDA GAZZE ZİYARETİ OLABİLİR'

Nisan ayı içerisinde Gazze'yi ziyaret edebileceğini kaydeden Erdoğan, İsrail'le üzerinde mutabık kalınan anlaşmanın bir telefon anlaşması olduğunu da belirterek, "Bu şekilde devam ettiği sürece sözümüzde dururuz. Buna uyulmazsa eğer buradan herhangi bir geri adım atma söz konusu olursa tekrar eski tavrımızı alırız," dedi.

‘SÜREÇ SURİYE’Yİ ETKİLEYECEKTİR’

Yeni sürecin, Suriye konusunu olumlu yönde etkileyeceğini öne süren Erdoğan, Suriye’deki sürecin hızlanmasının İsrail’le ilgisi olmadığını da söyledi.  Erdoğan sıradaki gündemlerinin ise 'Maliki'nin samimi davranmadığını' söyleyerek, Irak olduğunu belirtti.

21 Mart'ta Diyarbakır'daki Newroz kutlamasında okunan Abdullah Öcalan'ın mesajına ilişkin olarak da konuşan Erdoağn, "Burada benim özellikle medyadan beklentim, doğrusu çok çok büyük, onu söyleyeyim. Eğer bu işi taçlandıracaksak bunu medya ile birlikte taçlandıracağız. Medyanın olayın üzerine benzinle değil suyla gelmesi lazım. İnşallah bu ateşi söndürelim. Bu barış ateşi olursa yakalım," dedi.

"'HAKİKATLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU' OLMAZ; 'AKİL ADAMLAR' OLUR"

Çekilme konusuyla ilgili olarak, "Benim sözüm şudur; geçmişteki bazı yargısız infazlara bizim iktidarımız girmez," diye konuşan Erdoğan, BDP tarafından önerilen Hakikatları Araştırma Komisyonu ifadesinin kendilerinin kabul edeceği bir yaklaşım olamayacağını söyleyerek, "Daha önce akil adamlar konusunu söyledik akil adamlar gündemdeydi. Böyle bir komisyon olabilir. Ama akil adamların oluşması toplumsal psikoloji için önemli," dedi.

ÇELİKMENİN DENETLENMESİ

Çekilmenin denetlenmesi ile ilgili yetkili bir komisyon olup olmayacağı konusunu da değerlendiren Erdoğan, "Böyle bir şey olmaz. Böyle bir yetkiyi neyle vereceksiniz? Bu işin muhatabı Meclis değil hükümettir. Hükümet bu adımı atar. Biz de diyoruz ki siyasi coğrafyamızı özellikle bilgilendirme, hazırlama noktasında arkadaşlarla üzerinde çalışıyoruz. Burada yani 7’li bazı gruplar oluşturabiliriz. Bu 7’li gruplarla, içinde akademisyenler, iş dünyası STK’lar, medya olabilir," dedi.

Eskiden psikolojik harekât denen ifadeleri, toplumsal algıyı akil adamların hazırlaması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Bu eğer hazırlanırsa birisi Meclis’te kürsüye gelip bayrak açmaz, mikrofona bayrak asmaz. Bunların hepsi tahriktir, şovdur. Sen Hakkâri’ye Türk bayrağı ile giremiyorsun, sen Hakkâri’ye hiç gidemiyorsun. Ondan sonra geliyorsun Meclis’te, Ankara’nın göbeğinde, parlamentonun içinde öyle şov yapıyorsun. Mesele bu değil. Bayrak çok önemli. Yola çıkarken tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedik. Ben bunun hiçbirini bugüne kadar dile getiremedin. Mesela Çanakkale’ye on yıldır giderim, bu MHP daha Çanakkale’ye bir gün gelmemiştir," dedi.

"ÇEKİLME İÇİN YASA YOK, AMA KONUŞULABİLİR"

Akil adamlar konusunda "Havuzumuzu oluşturduk" diyen Erdoğan,  "Pişmanlık yasası dışında yeni bir yasal düzenleme düşünüyor musunuz?" sorusuna, "O yasa zaten çok verimli, güzel bir yasa. Bazıları Meclis diyor, ama zaten var," yanıtını verirken, çekilme ile ilgili yasal bir düzenleme olup olmadığı konusuna ilişkin olarak da "Şu anda gündemimizde yok ama konuşulabilir," dedi.