Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni Soykırımı’nın reddini suç sayan yasanın iptali için Meclisten 65, Senatodan 72 üye Anayasa Konseyi'ne resmen başvuru yaptı

Senatoda Jacques Mezard’ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 72 üyenin imzası toplanırken, mecliste iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı. Diefenbacher, aynı zamanda Türk-Fransız parlamenter dostluk grubu başkanlığı yapıyor.

Meclisten toplanan 65 imza ve senatodan toplanan 72 imza resmen Anayasa Konseyi’ne sunuldu. Anayasa Konseyi’nin bir ay içinde karar vermesi bekleniyor. Gerek senato, gerek mecliste toplanan imzalara, küçük partilerin dışında, iktidar partisi ve ana muhalefetteki Sosyalist üyelerin de bir kısmı imza attı. Senatonun kanunlar komisyonu da "Fransız anayasasına ifade ve düşünce özgürlüğüne, araştırma özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasaya karşı çıkmıştı. Gerekli imza sayısına ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız anayasasının 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istedi.

Fransa meclisi ve senatosu, 1915 olaylarına dair Ermeni Soykırımı’nın reddini suç sayan tasarıyı geçen hafta yasalaştırmıştı. Yasanın anayasaya aykırılık başvurusu için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Ayrıca meclis ve senato başkanlarının yanı sıra cumhurbaşkanının da tek başlarına başvurması yeterli olabiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında Fransa parlamentosunun kabul ettiği, 1915 olaylarına dair Ermeni Soykırımı’nın reddini suç sayan yasa ile ilgili konuştu. Konuyla ilgili destek için muhalefet partilerine teşekkür eden Erdoğan şunları söyledi: "Fransa’daki süreç sona ermedi. Gerekli girişimler yapılıyor. Fransa’ya Türkiye ile kavga ediyor payesi vermeyeceğiz. Muhalefet partilerine ve sivil toplum örgütlerine bu konuda gösterdikleri duyarlılık ve dayanışma için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün Fransa konusuna girecek değilim o konuya bugün Fransızım. O süreç henüz sonuçlanmadı, takip ediyoruz. O teklifin arkasında gerçekleri önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağım."

Başbakan yeterli imzaya ulaşılmasın ardından ise konuya 'Fransız kalmadı' ve şu açıklamayı yaptı: "Fransa'ya yakışan budur. Gereğini yaptılar." Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de "Anayasa Mahkemesi muhakkak ki doğru kararı verecektir" dedi.