Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya attığı Başkanlık sistemi tartışmaları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Çekincem var" açıklaması, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın muhalif görüşlerinin ardından Başbakan Erdoğan tartışmaya bugün Erzurum'dan katıldı.

Başbakan Erdoğan başka bir gazetecinin, ''Başkanlık sistemi ile ilgili bir açıklamanız olacak mı? Sayın Gül 'Çekincelerim var' dedi. Meclis Başkanı da onu destekledi'' sorusuna karşılık şu cevabı verdi:

''Değerli arkadaşlar ben bu konuyla ilgili açıklamamı çok öncelerde  yaptım. Bence demokratik parlamenter sistem içerisinde halk tartışmalı,  tartışılmalı. Benim halkım başkanlık sistemi nedir, bunu bilmeli. Eğer bugün  Amerika bunu uyguluyorsa, nedir, nasıl bir şeydir? Dünyanın çeşitli ülkelerinde yarı başkanlık sistemi var. Nedir, ne değildir? Şimdi tabi değişik yaklaşımlar filan var. Bunlar olabilir. Ama bunu milletin tartışmasından kaçmak, çekinmek, bu demokratlığa terstir. Bunu da özellikle ifade etmem lazım.''

DAHA DÜN DEMOKRAT DEĞİLDİ

Başbakan'ın Kürt Sorunu'nun çözümü için dile getirilen "iki dilli eğitim", "demokratik özerklik" gibi önerilerde "Ama bunu milletin tartışmasından kaçmak, çekinmek, bu demokratlığa terstir." yaklaşımını göstermemesi, aksine "tek dil, tek din, tek millet, tek bayrak" söylemini ısrarla öne çıkarması unutulmadığı için, bu "demokrat" tavrın arkasında ne hayaller yattığı merak uyandırdı.