İstanbul’a gelen Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Gündemde, Suriye’de Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere 'Rojava Peşmergeleri' olarak tanımlanan Suriyeli Kürt savaşçıların konuşlandırılması planı var.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'yle dün İstanbul'da bir araya geldi.

Hürriyet'ten Sevil Erkuş'un haberine göre, Erdoğan ile görüşmesinin ardından bugün Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya gelecek olan Barzani'nin çantasında; IŞİD'e karşı yürütülen askeri operasyonlar kapsamında Musul ve Telafer'in durumu, Kerkük petrollerinin İran'a taşınmasına ilişkin Bağdat'ın yaptığı girişimler ve Rojava Peşmergelerinin Suriye'de konuşlandırılması bulunuyor.

Barzani, 19 Şubat'ta Almanya'nın Münih kentinde Yıldırım ile görüşmüştü. Barzani'nin Türkiye temasları, Iraklı Kürtlerin yeniden bağımsızlık referandumunu gündeme getirdiği, ABD ve birçok Avrupa ülkesinden destek istediği bir dönemde gerçekleşiyor.

Gündemde Suriye'de Kürtlerin yoğun olduğu bölgelere 'Rojava Peşmergeleri' olarak tanımlanan Suriyeli Kürt savaşçıların konuşlandırılması planı var.

PEŞMERGELERİN GEÇİŞİ

Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS), Barzani ve Türkiye'nin yardımıyla Rojava Peşmerge gücünü oluşturdu. Ancak, yaklaşık 7 bin kişilik olduğu belirtilen Rojava Peşmergeleri, PYD'nin izin vermemesi nedeniyle Suriye'ye geçemedi.

ABD'nin de YPG'yle çatışmaları endişesi nedeniyle bu savaşçıların Suriye'ye konuşlanmasına henüz destek vermediği belirtiliyor. Rojava Peşmergelerinin Suriye'ye hangi statüde döneceğine ilişkin geçtiğimiz günlerde YPG ve IKYB yetkililerinin katılımıyla toplantılar yapıldı.

Barzani, Türkiye temaslarının hemen öncesinde yaptığı açıklamada tutuklu bulunan HDP'li vekiller ve partinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.