Türkiye Barış Meclisi'nin (TBM) düzenlediği "Barışı Tartışıyoruz" konferansı, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konferans Salonu'nda başladı.

Konferansın yapıldığı salona, Akil İnsanlar Heyeti'nin Akdeniz, Karadeniz ve bölgede yaptığı tartışmalar sonrası hazırladıkları raporlardan bazı talepler pankart olarak asıldı. Salonda ayrıca konuşmacıların bulunduğu platformun önünde "barış" için mum yakıldı.



Konferansa çok sayıda izleyici ve TBM üyelerinin yanı sıra, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday, PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, Diyarbakır Tabip Odası eski Başkanı Selçuk Mızraklı, İHD eski Genel Başkanı Hüsnü Öndül, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Ankara Barosu eski Genel Sekreteri Kemal Akkurt, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, AB Türkiye Temsilciliği'nden Sema Kılıçer, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici katıldı.



'AÇIKLAMALAR SÜREÇTE TIKANIKLIĞIN OLDUĞUN ÇIPLAKLIĞIYLA ORTAYA KOYUYOR'

Açılış konuşmasını yapan TBM Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, çözüm tartışmaların hiçbir zaman yaşanan süreçte olduğu kadar büyük beklenti yaratmadığını söyleyerek, "PKK gerillalarının çekilmeye başlaması, Akil İnsanlar heyetinin oluşturulması, TBMM'de komisyon kurulması gibi girişimler eksikliklere rağmen önemli ve tarihi girişimler oldu. Ancak üzülerek belirtmek lazım ki, çözüm sürecinin üzerinde kara bulutlar geziyor. Tarafların açıklamaları süreçte tıkanıklığın yaşandığını bütün çıplaklığı ile ortaya koyuyor" diye konuştu.

Tahmaz, her ne nedenle olursa olsun hiçbir şeyin çatışmaların ve ölümlerin yeniden başlamasının makul gerekçesi olamayacağını söyledi.

Tıkanıklığın aşılmasının barıştan yana olanların el birliği ile mümkün olacağını belirten Tahmaz, konferansın da bu çabanın bir parçası olduğunu belirtti. Tahmaz, sürecin yeteri kadar şeffaf ve katılımcı olmadığına işaret ederek, "Medya aracılığı ile yanlış anlamalara neden olan bilgi kirliliği sorunları derinleştiriyor. Mutlaka hükümetin süreci tek tabanca ile sürdürme ve ben yaparım anlayışını terk etmesi gerekiyor. Böylesine sorunun önceden takvimlendirilerek çözülmesi zordur. Daha çözümün çerçevesinde kesin bir ortaklık oluşmuş değil. En azından bizim bildiğimiz bu yöndedir" diye konuştu.

'AKİL İNSANLAR HEYETİ'NİN RAPORLARININ SONUCU NEDİR'

Tahmaz, hükümetin hazırladığı pakete ilişkin kimsenin bilgisinin olmadığına işaret ederek, Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmasının sonuçlarının da açıklanmadığını vurguladı.

Tahmaz, "Bu sonuçlar nelerdir bunu bilmek istiyoruz. Biz bunu hükümete sözlü ve yazılı bir şekilde ilettik. Ancak halen açıklanmayan bir rapor var. Biz sürecin izlenmesi için akil insanlara benzer heyetlerin oluşturulmasını önerdik. Biliyorsunuz daha önceki çekilme sürecine ilişkin yaşananlar vardı. Bizim gibi başka kurumlar da bunu önerdi; fakat bunu yapmadılar. Yapılmış olsaydı bugün daha sağlıklı verilere sahip olabilirdik" dedi. Tahmaz, bir an önce sürecin sağlıklı yürüyebilmesi için gerçekçi adımların neler olduğunun siyasi irade tarafından açıklanması gerektiğini söyledi.

Anayasa tartışmalarına değinen Tahmaz, "Anayasa'nın ilk 3 maddesi konusunda AKP, CHP ve MHP arasında varılan anlaşma ve anadil tartışması çözüme dair siyasi iradeden beklentileri ciddi orantıda gerileten ve kaygıya yol açan gelişmelerdir. 1 hafta önce Nusaybin'de PKK gerillalarının mezarlarına saldırı yapıldı. Büyük bir sessizlik söz konusu. Bu büyük bir provokasyon ve vicdansızlıktır. Hiçbir şeye sığmaz bu yapılan. Bunlar çözüme ilişkin umutları törpüleyen şeylerdir. Siyasi iktidardan kimse bu konuda ağzını açıp bir şey söylemediler. Bu kadar vicdansız bir şekilde nasıl sürecin yürütüleceği ise kuşkulara neden oluyor" dedi.

Rojava'da çetecilerin Kürtlere yönelik saldırılarına değinen Tahmaz, bu saldırıların çözüm sürecinde de ciddi sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. (Evrensel, ANF)