Halkların Demokratik Kongresi'nin Sinop'ta yaptığı temasları provoke etmek amacıyla bina etrafına yığılan küçük bir ırkçı grup, heyetin araçlarını tahrip ederek içindeki eşyaları yağmaladı.

Sinop'ta 150 kişilik ırkçı grup, HDK heyetinin olduğu öğretmenevini taşlamaya başladı. Polis, iki saat boyunca 150 kişiyi dağıtamadı. Ayrıca heyetin araçlarının da camları kırılarak içerisindeki eşyalar alındı.

Konuya dair açıklama yapan Ertuğrul Kürkçü, "Büyük gerginlik var. Polis ırkçıların saldırılarını engellemiyor" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) Sinop Öğretmenevi'nde yaptığı basın toplantısı esnasında binanın etrafına yığılan ve sayısı her geçen dakika artan grup, milletvekillerinin araçlarına saldırarak araçlara zarar verdi.

BARIŞ İÇİN GİTTİLER

Barış süreci çerçevesinde Karadeniz'deki illeri ziyaret etmek için yola çıkan BDP'li 4 milletvekili, bu sabah karayoluyla Çorum'dan Sinop'a geldi. Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü'yü karşılamak için bir grup Derinboğanağzı Sokağındaki çay bahçesine gitti. Ancak işyeri sahibi grubun BDP'lileri karşılayacağını öğrenince, işyerini kapatıp karşılamaya gelenleri çıkardı. Ardından da işyerine Türk bayrağı asıp gitti.

Geceden Sakarya Caddesi'ndeki birçok işyerine Türk bayrağı asılırken, bugün öğretmen evine gelen BDP'li vekiller, gezileri hakkında bilgi vermek için basın toplantısı yapmaya başladı. Bu sırada öğretmenevi çevresinde çevik kuvvet ekipleri ve sivil polisler geniş çaplı önlem aldı. Yaklaşık 200 kişilik grup ellerinde Türk bayraklarıyla öğretmen evinin önüne gelip, protesto sloganları attı.

Öğretmenevinin ön tarafında olaylar çıkarken, yaklaşık 10 kişilik bir grup arka taraftan bahçeye girip binanın giriş kapısından içeriye girmeye çalıştı. Ancak burada önlem alan çevik kuvvet polisleri grubu engelledi. Dışarıda olaylar yaşanırken, BDP'li vekiller öğretmenevinin toplantı salonundaki konuşmalarına devam etti.

CAMLARI İNDİRDİLER

İlerleyen dakikalarda polis engelini aşan protestocular öğretmenevinin kapı ve pencerelerinin camlarını kırdı ve BDP'lilerin araçlarına zarar verdi. Olay yerine çok sayıda polis özel harekat görevlisi sevk edildi. Protestocuların sayısı ise her geçen dakika artıyor.

POLİS MÜDAHALE ETMEDİ!

Camları kırılan araçların içindeki eşyaları yağmalayan gruba polisin müdahale etmemesi dikkat çekti. HDK heyetinin Öğretmenevi'ndeki bekleyişi devam ederken, milletvekillerinin emniyet yetkilileri ile yaptığı görüşmelerden de şu ana kadar sonuç çıkmadı.

ÖNDER: SİVİL POLİS BANA HAKARET ETTİ

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, görüştüğü bir emniyet amirine, "Bizim tarihimizde daha önce böyle olaylar olmuştu. Bunun hesabını veremezsiniz. Güvenliğimizi almayacaksanız biz kendi güvenliğimizi alırız" dedi. Önder grup içerisinden kendisine hakaret eden bir kişinin sivil polis olduğunu söyleyerek, emniyet amirine tepki gösterdi.

Sabah saatlerinden bu yana binanın etrafından dağılmayan gruba polisin hiçbir müdahalede bulunmaması dikkat çekerken, grup içinde yer alanlar birkaç kişi binanın girişine Türk bayrağı astı.

KÜRKÇÜ: HALKA BARIŞ SÜRECİNİ ANLATACAĞIZ

HDK heyeti ise Öğretmenevi'nde basın toplantısı yaparak, Karadeniz bölgesine gezilerinin amacına ilişkin bilgi verdi. Toplantıda konuşan Ertuğrul Kürkçü, Karadeniz'de HDK bileşenleri ile görüşerek, barış ve çözüme ilişkin fikirlerini alacaklarını ifade etti. Gezinin önceden planlandığını; ancak bu sürece denk geldiğini belirten Kürkçü, barış sürecini halka anlatacaklarını dile getirdi. Çatışmanın son bulması için halklarla temas halinde olduklarını dile getiren Kürkçü, Kürt sorununun çözümü için halk ile biraraya geleceklerini ve bu konuyu tartışacaklarını ifade etti.

ÖNDER: KULAKLARIMIZLA DEĞİL KALPLERİMİZLE DİNLERSEK ANLAYABİLİRİZ

Ardından söz alan Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, yaşanan savaşın en büyük mağdurunun Karadeniz halkı olduğunu ifade etti. Savaşın bitmesi için hiçbir zaman olmadığı kadar halkta barış isteği oluştuğunu belirten Önder, "Yumrukları sıkarak tokalaşamayız. Ancak bu ellerin yumuşaması gerekiyor. Birbirimizi kulaklarımızla değil, kalplerimizle dinlersek birbirimizi anlayabiliriz. Sosyalist hareketin en önemli deneyimleri Karadeniz'de olmuştur. Bunu kendi açımızdan borç olarak biliyoruz. Bunun için Karadeniz'deyiz" dedi.

HDK PROGRAMINA DEVAM EDECEK

Gerginlik üzerine durum değerlendirmesi yapan HDK heyeti, programlarını devam ettirme kararı aldı. HDK'liler, Sinop'ta halk toplantısı gerçekleştirdikten sonra nükleer santral yapılması planlanan Gerze ilçesine geçecek ve bölge halkı ile birlikte basın açıklaması yapacak.

Öğretmenevi'nin etrafından toplanan ırkçı grubun bekleyişi devam ediyor.

Polisin iki kisiyi öğretmen evine soktuğu, polisin eylemcilerle şakalaştığı söyleniyor. HDK heyetinin bulunduğu Öğretmenevi binasının etrafındaki kitlenin polisin müdahale etmemesi sonucunda 500 kişiye ulaştığı, polislerin grubun açtığı pankartın önünde fotoğraf çektirdiği söyleniyor. Durum ciddiyetini koruyor.



Sırrı Süreyya Önder, yaşadıkları anları Ensonhaber.com'a anlattı. Organize edilmiş binlerce kişinin bulundukları yerin etrafını sarmış olduğunu kaydeden Önder, 'Çevre illerden büyük bir güruh buraya akın ediyor. Polis göstericilerin bazılarını içeriye alıyor. Alınan kişilerin kimliklerini tespit ettik. Eğer polis güvenliğimizi almazsa kendi güvenliğimizi kendimiz alacağız. Ellerimizde plastik sandalyeler bekliyoruz. Burada ne kadar kalacağımız belli değil. İçişleri Bakanı'yla görüştük. O da bize çevre illerden polis takviyesi yapacaklarını söyledi. Bekliyoruz' dedi.

2 katlı olan ve iki giriş kapısı bulunan öğretmenevi çevresini saran yaklaşık 2 bin kişilik grup, içeriye girmeye çalıştı. Bu sırada polis gruba müdahale etti. Arbede çıktı. Polis biber gazı sıkarak grubu dağıtmaya çalıştı. Arka kapıdan içeriye giren bir kişi saat 14.30 sıralarında çatıya çıkıp binanın arka kısmına dev bir Türk bayrağı, Atatürk posteri asarak indi. Binaya uzaktan taş, yumurta ve su şişeleri atıldı.

Öğretmenevinin bulunduğu binanın bahçe demir korkuluklarında da ’Sinop’u terk edin, susturacak üç şey vardır, ezan sesi, saygı duruşu, İstiklal Marşı. Sinop Gençlik Platformu’ yazılı pankart dikkat çekti.

(Yüksekovahaber / Özgür Gündem / Haberler.com / Fotoğraf: Can Memiş)